Kungen besöker Mälardalens Tekniska Gymnasium

Under onsdagen besökte Kung Carl XVI Gustaf Mälardalens Tekniska Gymnasium. Han fick en rundvandring på skolans robotavdelning där några av eleverna berättade mer om utbildningen och den avancerade tekniken som används i verkstaden.

Mälardalens Tekniska Gymnasium ägs gemensamt av Scania och Astra Zeneca och utbildar varje år elever i tekniska yrkesutbildningar med stor efterfrågan på arbetsmarknaden.

Det var en stolt Susann Jungåker, rektor på skolan, som tillsammans med Kent Conradson, HR-direktör på Scania och styrelseorförande för Mälardalens Tekniska Gymnasium, hälsade kungen välkommen till skolan.

På plats presenterades eleverna Jessica Borg från årskurs 3 och Jesper Albertsson från årskurs 2. De fick äran att gemensamt visa kungen runt i verkstadsmiljöerna där han fick lära sig mer om arbetssätten och bland annat titta närmare på en hammare som eleverna får lära sig att tillverka i produktionen.

Jesper Albertsson som läser andra året inom teknik och automation på Mälardalens Tekniska Gymnasium tyckte att kungens besök var spännande.  

– Han verkade väldigt intresserad och ställde många frågor om utbildningen och vad vi tyckte om den.

Jessica Borg håller med.  

–Han ville veta mer om mitt examensarbete som jag berättade om. Och han gratulerade mig till att jag redan har fått jobb efter studenten.

Susann Jungåker, rektor på skolan, tycker att besöket var mycket positivt eftersom det bidrar till att yrkesutbildningen uppmärksammas samtidigt som både lärare och elever får känna en stolthet över sin skola.

– Skolan har tidigare uppmärksammats både nationellt och internationellt. Att till och med kungen vill komma på besök och veta mer om utbildningen är otroligt roligt och visar på att man ser en stor potential i den här typen av yrkesutbildningar med nära koppling till industrin.

 

Hur har tankarna gått hos eleverna innan besöket?

– De har varit lite nervösa innan, men också väldigt stolta över att få visa upp sin skola och sin utbildning. Det är ett kvitto på att utbildningen är viktig och att den håller en hög kvalitet, säger Susann Jungåker och fortsätter:

– Alla har varit fantastiskt duktiga och det var roligt att få se eleverna berätta om sin utbildning. Det syntes att de var stolta.

Även eleven Kristoffer Seger som nyligen vunnit yrkes-SM fick en personlig gratulation av kungen. År 2019 kommer han att representera Sverige i VM-finalen som hålls i ryska Kazan.

– Det var roligt att kungen uppmärksammade vinsten. Han frågade mycket om vad det var tävlingen avgjordes på, och jag förklarade att det framförallt handlar om noggrannhet samtidigt som det gäller att vara snabb, säger Kristoffer Seger.