V8-hjältarna på Scania

Johan Karlsson - Durability Test Leader V8

Möt den andra Durability Test Leader i V8-teamet: Johan Karlsson. Liksom kollegan Markus Vitkalla är Johan en problemlösare för teamet, vilket innebär att hans tjänster ofta efterfrågas.

– Vi tar hand om motorn från början till slut, och vissa tester kan ta 10–15 veckor att slutföra. Motorn förändras en hel del i de olika testfaserna. En motor i första generationen av projektet kan se helt olika ut under tredje året, eller i generationen precis innan tillverkningen startar. Hela testförfarandet för en motor kan ta över tusen timmar. Det är en tidskrävande process, avslutar Johan.

Involverad i hela processen

Ända från konstruktörens ursprungliga fråga är det hållbarhetstestledaren som går igenom hela testprocessen. Det handlar om att kontrollera komponenten, diskutera frågan med andra konstruktörer, testa delarna i olika motorer, beställa testdelarna och se hur motorn presterar, och slutligen sammanställa en inspektionsrapport till dem som ansvarar för att administrera motorns utveckling.

– Hela testförfarandet för en motor kan ta över tusen timmar.

– Det är verkligen viktigt att vi får till det rätt. Om vi gör ett misstag och motorn inte blir rätt, eller fungerar på fel sätt, då står vi där med en felaktig konstruktion utan att justera felen, eller vi kanske gör justeringar i onödan till och med, säger Johan.

Det låter som en intensiv process?

Johan håller med:

– Det är mycket att tänka på och det kan vara svårt att stänga av. Helger, kvällar, det spelar ingen roll – om telefonen ringer så är det oftast någon som har en fråga om någon motordel.

Har jobbat med kraftöverföring från början

Men Johan är van vid frågor. Han har jobbat med V8-teamet i över två år. Innan han började med V8-motorer skaffade han stor erfarenhet inom testning av kraftöverföring, och det är därför han valde att fotograferas med V8:ans mellanhjul.

– Kraftöverföringen och jag har en lång historia tillsammans. Jag har jobbat med den här komponenten hela mitt arbetsliv, ända sedan jag började på Scania 1998, säger Johan.

Precis som sina kolleger värdesätter Johan samarbetet över hela Scania som gör V8-motorn till ett sådant tekniskt mästerverk.

– Jag är verkligen stolt över att jobba med V8:an. Det är premiumnivån och det bästa i mina ögon.

OM TEAMET

OM TEAMET

Motorutvecklingsteamet för V8:an är gänget som jobbar med att få ut det mesta av V8-motorn när det gäller serviceliv, prestanda med mera. Teamets kompetenser från många olika områden sätts på prov när de får balansera krav från programutvecklarna bakom motorstyrsystemet mot ingenjörsberäkningar av hur högt tryck ett topplock kan tåla. Möt proffsen som sätter ihop V8-motorn till en färdig produkt – våra V8-hjältar – och se mer om vad de gillar mest med jobbet.