Inköp får Scania att rulla

Att jobba med inköp på Scania handlar om att se till att slutprodukten håller hög kvalitet i alla delar och blir lönsam för företaget. Häng med till en dynamisk och internationell arbetsplats där det gäller att ha fokus på kvalitet och hållbarhet, samt att ha känsla för bra affärer.

Inköp står för tre fjärdedelar av Scanias tillverkningskostnad av lastbilar. En svindlande andel, men också en stor möjlighet att göra många och bra affärer runt om i stora delar av världen. Leverantörerna finns överallt, från Eskilstuna till Brasilien och Kina.

För­hand­lings­bart

På Scania Syd har en grupp studenter från Linköpings universitet bjudits in till en VIP-dag på Scania Inköp. Hur stort och viktigt inköp är för Scania är en av många saker de fått lära sig under dagen. Annette Persson är HR Business Partner och har lett dagen där studenterna även fått prova på vad det faktiskt innebär att jobba på inköp med ett verklighetsbaserat case. Uppgiften var att förhandla fram ett treårigt leverantörsavtal.

– Inköp handlar om att sluta bra avtal som gynnar både Scania och leverantören vad det gäller hållbarhet, kvalitet och pris. Det gick bra för studenterna och alla lyckades förhandla fram ett nytt avtal, men på olika sätt. Det finns inga rätt och fel här, säger Annette Persson. 

– Vi vill visa att det finns olika typer av inköpare, säger Annette Persson.

Teknik och affärer i förening

För Scania är det viktigt att locka till sig duktiga och drivna studenter från universiteten. Med en VIP-dag för studenterna blir det möjligt att zooma in på inköpsverksamhet som en dynamisk och utvecklande arbetsplats.

– Här får man utlopp för sin kommersiell ådra. Att inköparrollen är både teknik och affärer har inte alla studenter tänkt på, men just den kombinationen tycker många är spännande, säger Annette Persson.

Daan Kabel är 22 år och studerar Industriell ekonomi på Linköpings Universitet. Han tycker att dagen varit väldigt intressant och har fått en bra bild av Scania och inköp. Han tycker också att det vore kul att få jobba på ett företag som ligger så i framkant vad det gäller till exempel hållbarhet.

 – Just inköp känns intressant då det tekniska går att kombinera med den mänskliga biten i förhandlingar och samarbete med leverantörer, säger Daan Kabel. 

– Det man lärt i skolan stämmer överens med verkligheten, tycker Daan Kabel.

Kvalitetsaspekter

Daan är mest intresserad av kvalitetsrollen inom inköp. Det är en viktig funktion i de materialgrupper man jobbar inom och som kallas 3-ring. Det är lag på tre personer med två inköpare och en kvalitetsingenjör som säkrar kvalitetsbiten.

Elin Wiksten är 23 år och läser industriell ekonomi på Linköpings universitet. Hon är till skillnad från Daan mer intresserad av inköparrollen. Elin blev väldigt inspirerad av presentationen som erfarna inköparen Emelie Ernstsson höll.

– Det var kul att få höra att inköparrollen är så varierad och att arbetsdagarna oftast ser väldigt olika och att man behöver hitta kreativa lösningar i jobbet, säger hon.

Elin tycker dessutom att affärer är roligt och gillar förhandlingsbiten där man kan behöva vara lite fräck.

– Men det roligaste verkar ändå vara att jobba tillsammans med partners för att skapa hållbara och långsiktiga affärsrelationer, säger Elin Wiksten. 

– Jag tror att man får bra inblick i företaget om man jobbar på inköp, säger Elin Wiksten.

Språngbräda till drömjobbet

Annette Persson är glad för att studenterna har fått en så bra bild av Scania och Inköp. Enligt henne finns det stora möjligheter för dem att få ett första jobb som kan leda vidare till en spännande karriär inom inköp globalt eller andra verksamhetsområden på Scania.

– Det är verkligen en dynamisk arbetsplats med en nyfikenhet för utveckling för att möta framtidens behov, säger Annette Persson.