Hälsosamma medarbetare bidrar till Scanias utveckling

Idag är det dags för årets Scaniamil. Evenemanget är bara ett av många exempel på Scanias fokus på medarbetarnas hälsa.

Scania tar frågan om medarbetarnas fritid på allvar. Ja, du läste rätt – ett företag som jobbar för fullt varje dag med att producera lastbilar, bussar och motorer för världsmarknaden vill också se till att medarbetarnas fritid är lika viktig som deras arbetstid.

Therese Forsling Onsfalk, healthpromotor i Södertälje, förklarar:

– Om våra medarbetare har god hälsa och mår bra har de också möjlighet att bidra på ett bra sätt på jobbet. På så sätt bidrar de också till företagets utveckling på ett positivt sätt.

Egen friskvårdsavdelning

Att Scania har en avdelning som uteslutande jobbar med friskvård är bevis för att företaget tar medarbetarnas hälsa på allvar. Scania erbjuder också olika sport- och hälsoaktiviteter på olika platser i världen. I Södertälje finns Hälsocenter Gröndal som är öppet för anställda och deras familjer och erbjuder lokaler för individuell träning och gruppträning. Gröndal erbjuder också fotografi och kajakpaddling bland sina aktiviteter.

– Det är en fantastisk anläggning, säger Therese Forsling Onsfalk, och det erbjuder också jättefina möjligheter för nyanställda att lära känna sina kollegor.

Anti-gravity yoga är ett av träningspassen som anordnas på Scanias Hälsocenter Gröndal i Södertälje.

Motiverar medarbetarna

Hon framhåller också det jobb som hennes kollegor Senay Tekeli i Zwolle gör för att motivera dem som har stillasittande kontorsjobb eller jobbar i produktionen.

– Senay introducerade ‘Power sensation’ i Zwolle förra året. Där är tanken att alla anställda varje dag ska göra en rörelseövning vid sin arbetsplats (eller hemma) med övre delen av kroppen och en övning för den undre delen av kroppen. På så sätt kan man göra en fysisk aktivitet utan att byta om till träningskläder eller gå till gymmet. Zwolles idé har spritt sig och med start den här månaden introducerar vi den i Södertälje, Oskarshamn och Luleå.

Tillsammans med rörelseprogrammet Pausit, som fungerar som en personlig tränare och som finns installerat på alla anställdas datorer, finns det inte längre någon ursäkt att inte röra på armar och ben. Dessutom erbjuder Scania anställda hjälp med att bli av med nikotinberoende.

Scaniamilen

En av de mest populära hälsoaktiviteterna är Scaniamilen som startade 1993 och som nu finns i Södertälje, i franska Angers, polska Slupsk och Zwolle i Nederländerna. 

Årets Scaniamil i Södertälje går av stapeln torsdagen den 11 maj med start vid Gröndal. Deltagarna kan välja mellan att springa fem eller tio kilometer. I år är 4 000 vuxna och 1 300 barn anmälda. Priser delas ut till de tre vinnarna i dam- och herrklassen för fem och tio kilometer men huvudsyftet med evenemanget är inte att tävla utan att göra en fysisk aktivitet som främjar hälsan, och att göra den tillsammans med sina arbetskamrater.

Skapar härlig gemenskap

I år deltar svenska skidlandslaget och även flera Scaniachefer – som Claes Erixon, chef för R&D och Erik Ljungberg, kommunikationsdirektör.

För Claes Erixon, som har siktet inställt på att klara milen på 50 minuter, handlar Scaniamilen mest om att medarbetarna får en möjlighet att träffas under lediga former.

– Det är en härlig gemenskap under evenemanget. Det handlar om att vi som Scaniaanställda gör något kul tillsammans – och, så klart, att det är bra för allas hälsa.

Den vane löparen Erik Ljungberg har lidit av en knäskada och väljer i år femkilometersrundan som en del i rehabiliteringen.

– Det här är ett fantastiskt evenemang för de anställda och det ger oss möjlighet att komma varandra lite närmare utanför det vanliga jobbet. Dessutom kan medarbetarna ta med sig sina familjer. Scaniamilen ger oss ett mål att jobba och träna mot, och som en bonus får man en bättre hälsa.