Från sommarjobb till fast anställd

Med ett stort intresse för både teknik och ekonomi var det inte konstigt att Frida Rawet sökte sig till Scania redan under studietiden. Dubbla examina senare blev hon antagen till traineeprogrammet.

Frida Rawets första kontakt med Scania var genom ett sommarjobb på IT-avdelningen sommaren 2014, då hon arbetade med att skapa automatiserade systemtester. Frida valde sedan att söka till Scanias studentprogram Scania Student Intro (SSI), med inriktning IT och skrev även sitt examensarbete med fokus på IT-outsourcing.

– Min upplevelse var att SSI kompletterade de sista tre terminerna av mina studier väldigt bra, då min utbildning var teoretisk. Programmet gav en inblick i arbetslivet och hur jag kunde använda den teorin i praktiken.

Hur Frida ville påbörja sin karriär efter examen var något som hon funderade mycket över, och med de goda erfarenheterna från SSI i ryggen bestämde hon sig för att söka till Scanias traineeprogram. Programmet har som syfte att erbjuda en unik start på karriären och möjligheten att utvecklas till en av framtidens ledare i en global organisation. 

”Trots mina höga förväntningar på traineeprogrammet så har mina förväntningar överträffats med råge.”

Frida Rawet

Den första perioden som trainee spenderade hon på IT-avdelningen  i Södertälje. Nästkommande perioder gjordes på LOTS, ett nystartat dotterbolag till Scania som arbetar med logistik. De två avslutande perioderna arbetade Frida utomlands på avdelningen för servicekontrakt på Scania i Australien samt på IT-avdelningen i Brasilien.

– Det var oerhört lärorikt att få se både Scanias verksamhet på huvudkontoret så väl som ute på två skilda marknader.

Frida fick tillsammans med sina traineekollegor även möjligheten att åka till Tyskland och träffa andra traineer från Volkswagen koncernen under en vecka.

– En aspekt jag verkligen uppskattar med Scanias traineeprogram, är det starka nätverket vi  byggt mellan oss 25 traineer med representation ute i nästan alla delar av organisationen.

Scania är verksam inom en traditionellt sett mansdominerad bransch. Samtidigt menar hon att medarbetarna generellt sett är duktiga på att respektera kollegor, oavsett om det handlar om kön, ålder eller bakgrund.

– Jag är övertygad om att miljön skiljer sig åt beroende på var i företaget man arbetar. Jag upplever dock att företaget prioriterar mångfaldsfrågor och att det är nolltolerans på all typ av diskriminering.

Viktiga intitiativ för att stärka Scania som en attraktiv arbetsgivare bland kvinnor är bl a samarbetet med DataTjej, Introduce a Girl to Engineering Day och Female Leader Engineer.

Under hennes 14 månader som trainee uttrycker Frida att hon lärt sig otroligt mycket och byggt ett starkt nätverk inom organisationen. I november i år klev hon på sin första fasta tjänst efter traineeprogrammet som IT-projektledare inom eftermarknad för lastbilar.

– Med alla erfarenheter jag har samlat på mig under programmet ser jag att jag har mycket att bidra med till min organisation och en stor möjlighet att utvecklas. Jag upplever också att Scania är ett företag som vågar ge ansvar och satsa på unga medarbetare.

Blev du inspirerad av Fridas karriärresa på Scania? Just nu pågår ansökningsperioden för Scania Student Intro och du är välkommen att söka! Ansök senast den 15 december. Är du snart nyutexaminerad så har du chansen att söka till Scania Global Champion Trainee Program som har ansökningsperiod 18 december 2017 – 30 januari 2018.