Från motormontering till motormekaniker

Linda Rantatalainens yrkeskarriär blev inte riktigt som hon planerat. Men desto mer spännande. Halvvägs igenom barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet insåg hon att förskolan inte var hennes framtid. Motormonteringen på Scania blev i stället yrkesvalet efter gymnasiet och sedan dess har det blivit motorer för hela slanten.

– Den första tiden var tuff och en del moment var kluriga. Men jag fick en bra start och kom in i arbetet. När jag började var jag ensam tjej men sedan dess har vi blivit många fler.

Efter två år på samma arbetsplats fick Linda möjlighet att börja arbeta på motormonteringens utvecklingsline.   – Där bygger vi hela motorer och där lärde jag mig det mesta om motorer, berättar hon.

Linda ville utvecklas vidare och sökte som mekaniker till motorprovningen på avdelningen för forskning och utveckling i Södertälje, där hon nu har arbetat i 2,5 år. Men först fick hon komplettera med en svetskurs under en vecka på Mälardalens Tekniska Gymnasium.

Porträtt av Linda Rantatalainen i verkstadsmiljö
”Jag trivs superbra som mekaniker.”

– En vecka räcker naturligtvis inte. Men svetsning är jag ändå hyfsad på medan svarvning inte är helt hundra procent eftersom jag inte har gått någon kurs i det. Som mekaniker gör hon det mesta med motorer, från större renoveringar till mindre byten av någon del inne i motorprovcellerna. Och även om det ska finnas ritningsunderlag är det sällan dessa finns till hands.
– Det är inga problem och det finns alltid någon att fråga om vi stöter på svårigheter. Jag trivs verkligen superbra som mekaniker.

För tillfället är hon föräldraledig som mekaniker.

– Jag har inte mekat på ett tag och det blir nog att lära om en del när jag kommer tillbaka.