Från land till land

Att vara trainee inom Volkswagen Truck & Bus handlar inte bara om att arbeta på olika företag inom VW-gruppen, utan är också en anpassning till andra kulturer. För Ellen Schuchert har planeringstavlor, fika och allt som är lagom blivit vardag.

Efter examen från Braunschweigs tekniska universitet och studier i företagsekonomi i Beijing valde hon att bli trainee.

– Det är det bästa sättet att lära känna ett företag.

På hemavdelningen, kommunikationsavdelningen vid VW Truck & Bus, fick hon lära känna VW-gruppen och hur de jobbar. Förutom Newsdesk vid Scania i Södertälje där större delen av tiden går åt till redaktionellt arbete, har hon också varit på MAN där hon arbetat med marknadsföringsstrategier.

– Det var en utmaning eftersom det inte riktigt är det jag brukar arbeta med.

I höst blir placeringen på Navistar i USA. En anledning till att hon ansökte om att bli trainee var chansen att lära känna nya kulturer, platser och fler språk. Hon ser fram emot att lägga till svenska på språklistan över tyska, engelska, kinesiska, spanska, turkiska och franska.

Mindre hi­e­rar­kiskt

Något Ellen har märkt under sin tid i Sverige är att strukturen inte är så hierarkisk.

– Alla tar mig på allvar, oavsett vilken nivå personen jobbar på. Så är det inte överallt.

Att komma till ett nytt land är inte alltid lätt, men Ellen har upplevt att alla är genuint intresserade av att höra om hennes bakgrund. En sak som också imponerar är att det finns så många kunniga personer.

– På Scania finns det så många fantastiska personer med stor erfarenhet som gärna delar med sig av sin kunskap till mig.

Ellen känner att hon lärt sig mycket om Scania under den tid hon hunnit vara här. Hur är det då med livet utanför jobbet?

– Inte tillräckligt med sömn! Det är svårt att sova när det är så ljust.

Trots att hon dragit ned kaffekonsumtionen till en kopp om dagen och sover med en mask för ögonen är det ändå en kamp att få vila i lägenheten på Värdsholmsgatan. Grannarna är fem andra traineer från MAN och VW Commercial Vehicles. De hittar på mycket saker tillsammans. Allt från Vasamuseet som är ett måste för vilken turist som helst, till att springa på Gröndal eller bara sitta nere vid vattnet.

– Vi blev bättre och bättre som lag. Även om det kunde vara galet mycket att göra var det extremt givande. Vi både skrattade och grät på samma gång.

Ellen Schuchert

Stort rug­by­in­tres­se

Rugby tar mycket av Ellen Schucherts tid. Intresset tog fart under tiden i Kina. Där fanns det inget fotbollslag och hon ville hitta någon annan lagsport. När det var dags att åka hem till Tyskland igen efter två år var hon inte bara spelare utan också ordförande i föreningen och ansvarig för sponsring och rekrytering av nya spelare.

– Vi blev bättre och bättre som lag. Även om det kunde vara galet mycket att göra var det extremt givande. Vi både skrattade och grät på samma gång.

Nu tränar hon med ett nystartat lag i Södertälje och är också med i Stockholm Berserkers som spelar i svenska rugbyligan. Fyra kvällar i veckan och matcher på helgerna.

– Alla traineer som åker till Sverige har som personlig målsättning att bli riktigt vältränade, det är en outtalad ambition.

Men förutom rugbyn har det inte visat sig vara så lätt att leva hälsosamt.

– Kebaben man kan få här smakar nästan för gott…

Ellen och de övriga traineerna fortsätter att arbeta och upptäcka världen. Förutom att träffa många intressanta människor lär de sig också mycket om de olika fabrikerna och avdelningarna.

– Alla möjligheter, alla dörrar som öppnas. Det är det bästa.