Första dagen på nya jobbet

Varje vecka gör mellan 30 – 45 personer sin första dag på jobbet på Scania. Vi följde en grupp nyanställda under deras första timmar.

Det är tidig måndag morgon och i entrén till Mälardalens tekniska gymnasium sitter en grupp på 12 personer med en enda sak gemensamt – de gör alla sin första dag på nya jobbet på Scania. I övrigt är mångfald den enda gemensamma nämnaren. Toni Tashkov, till exempel, har hunnit arbeta tre år på DeLaval i Tumba som montör, men börjar snart på motormonteringen i byggnad 150.

– Jag har arbetat som bilmekaniker i Slovenien, så det här ska bli intressant, säger han.

Olika jobb

Neven Ibrahim, å andra sidan, har en lärarutbildning i engelska och socialt arbete från Egypten med sig i bagaget och har i Sverige hunnit med att arbeta på pizzeria liksom med flytt- och städtjänster.

– Jag har klarat gymnasiet också, så nu ska jag arbeta, säger hon.

Den första arbetsdagens första timmar ägnas åt att prova ut nya arbetskläder och att bli fotograferade för passerkortet. Därefter väntar tre dagars utbildning i Scania Basic Skills innan det är dags att bege sig till den arbetsplats där respektive person fått jobb. 

Zephyr Orlando
Zephyr Orlando pendlar från Stockholm till det nya jobbet på axelmonteringen.
Ny arbetsplats

Marie Haglunds framtida arbetsplats är förmontering ventiler. För henne är Scania som företag inte något nytt. Hon har jobbat en hel del på restauranter runt om i Södertälje och på Scania, men har också utbildat sig till och hunnit med att arbeta som grävmaskinist.

– Men det blev för ensamt. Jag är inte rädd för att lära mig nya saker, så vi får se vad det här leder till, säger hon.

Axelmonteringen kan glädjas åt att få arbeta med Zephyr Orlando. Han är med sina 19 år yngst i just den här gruppen. Han kommer från Bergen och säger att han inte saknar de 300 regndagarna per år där, men väl tillgången till färsk fisk.

– Jag har arbetat i Stockholm med både markservice och med IT, säger han. Om Zephyr Orlando mer eller mindre kommer direkt från skolan, så finns det andra i gruppen som har längre utbildningar med sig.

Gillar svåra arbeten

Rania Yonan har oavslutade universitetsstudier i ekonomi i Nederländerna bakom sig. Hon säger att hon gillar svåra arbeten och ska börja som montör.

– Jag funderade ett tag på att bli bussförare, men fastnade för det här, säger hon.

För tre år sedan kom Rafi Yousef till Sverige från Syrien där han studerade juridik. Hittills har han arbetat som vakt och lokalvårdare och håller på att läsa in gymnasiekompetens.

– Jag ska till chassi och hoppas på att lära mig ännu bättre svenska, säger han. För samtliga dessa väntar nu sex månaders provanställning på Randstad som kan bli till en anställning på Scania. 

 

Tusentals på nya jobb

Varje måndag, tisdag och onsdag året om (med undantag för semesterperioden, jul och större ledigheter) gör mellan 10 och 15 personer sin första dag på jobbet på Scania. Innan de har kommit så långt har de hunnit söka jobbet via personaluthyrningsföretaget Randstad, varit på gruppintervju, på personlig intervju och genomgått hälsokontroll. De som klarat sig genom dessa steg erbjuds sex månaders provanställning på Randstad som sedan kan övergå till en anställning på Scania.