ETT FANTASTISKT ÄVENTYR

Möt den belgiska barnfamiljen som reser jorden runt i en vintage Scania-buss.

Efter 33 år och med mer än en halv miljon kilometer i aktiv tjänst återvände familjen Vandoorslaerts Scania-buss till sin ursprungsort i Södertälje. Trots sin aktningsvärda ålder har den belgiska familjen fullt förtroende bussens kvalitet och kapacitet att ta dem runt om i världen.

Med på den fem år långa världsturnén är pappa Jean-François, mamma Charlotte och deras tre barn Charles, Louise och Victoria som är 10, 9 respektive 1 år gamla. En annan älskad familjemedlem är hunden Lily. Sedan juli 2017 har familjen besökt 19 europeiska länder och i juli lämnar de den europeiska kontinenten för att  starta en två år lång rundtur i Kanada och USA.

Från trasig buss till bostad

"När jag köpte bussen var den ett vrak", säger Jean-François. "Men jag renoverade bussen och förvandlande interiören till boyta. Alla tyckte att jag var galen, men det är faktiskt vettigare att köra en gammal buss eftersom det är enkelt att reparera den om någonting skulle gå sönder. Det skulle inte fungera med en modern buss."

Bussen är byggd med ett Scania K112-chassi och en kaross av belgiska Jonckheeres Bermuda-modell. "Jag har två holländska lastbilshandböcker för Scanias 2-serie som vägledning, men naturligtvis är elsystemet helt annorlunda i en buss."

Efter otaliga kilometer längs europeiska vägar har Jean-François blivit van att köra utan moderna bekvämligheter som automatväxel och servostyrning. "Jag saknar det inte ett dugg, det gör dig ännu mer försiktig på vägen."

En 25-kvadrat­me­ters "husbil"

För att kunna genomföra resan har familjen bytt sin rymliga sexrumsvilla i Waterloo mot bara 25 kvadratmeter boyta. Precis som i de flesta compact living-lösningar är boytan effektivt organiserad för att underlätta vardagslivet. Sovutrymme finns längst bak i bussen och vardagsrummet längst fram. Ett-åriga Victoria har till och med  sitt eget lilla lekutrymme där.

Under sitt äventyr träffar familjen vänner och besöker skolor längs vägen. "Vi har hemundervisning för våra barn men vi vill också visa dem hur skolor ser ut och fungerar i andra länder. Vi har haft många berikande utbyten när vi och våra barn träffar utländska vänner."

Ett besök på Scanias museum

I den här etappen av resan reste familjen till norra Finland, därifrån över till Norge. Sedan korsade de gränsen någonstans i mellan-Sverige och styrde sedan söderut mot Stockholm och Södertälje. På Scania väckte den väderbitna bussen stor nyfikenhet medan familjen gjorde en rundvandring på Scania-museet tillsammans med barnen, som var angelägna att lära sig mer om Scania. Jean-François förklarade för Charles, som redan siktar på en ingenjörskarriär, vilket stort behov det finns av många olika yrkeskunskaper när man ska tillverka lastbilar och bussar.

När äventyret nu fortsätter ser familjen Vandoorslaert fram emot många fler berikande upplevelser och möten. "Vi lär oss nya saker varje dag", säger Charlotte.