Ett decennium av bilbyggande barn

Bilbyggarskolan har sedan starten för tio år sedan lockat många barn att bygga bilar på Hälsocenter Gröndal i Södertälje. Varje sommar samlas nästan hundra barn för att i mindre grupper bygga lådbilsliknande kreationer som skänks bort till förskolor runt om i kommunen.

Maja Hägesten Nilsson är teamledare i växellådsproduktionen och var med redan i premiäromgången tillsammans med sin bror Fabian, som idag går sista året på Mälardalens Tekniska Gymnasium.

– Det var så roligt att träffa andra barn och få designa en lådbil, minns hon.

Fokus på teknik

Hans Eklund arbetar på Employer Branding och är den som blev ansvarig för projektet när det började 2006. Idén kom från ett annat företag som hade en byggskola för barn och med kort varsel bestämdes att det var något som skulle passa även på Scania.

– Det var en utmaning att få ihop det, men det gick.

Nu som då får 45 barn till Scaniaanställda chansen att vara med och Södertälje kommun delar ut resterande platser till barn på skolor runt om i staden.

För Hans Eklund och andra inblandade är det viktigt att bilbyggarskolan håller en bra standard, det ska vara visuellt, ordning och reda och självklart fokus på teknik.

Med två föräldrar på Scania var det inte så konstigt att Maja och hennes bror testat både sommarskolan och bilbyggarskolan. Teknikintresset gjorde också att hon fortsatte som student på Mälardalens Tekniska Gymnasium.

– Det var på bilbyggarskolan det började, säger Maja. Hela familjen jobbar här. Pappa inom utveckling och mamma med IT.

Maja Hägesten Nilsson
Teknikintresserade Maja Hägesten Nilsson var med i premiäromgången av bilbyggarskolan och jobbar nu i växellådsproduktion på Scania Södertälje.

En vecka full med aktiviteter

Rent praktiskt pågår bilbyggandet under en vecka, fördelat på tre sommarveckor. Barnen delas in i grupper om fem. Det är sex grupper per vecka och grupperna blir lag med egenhändigt påhittat namn – oförglömliga exempel är Superscania, Sky-Car, De gula bananflugorna, Solräven, Isblixten och Scania Slime – liksom lagtröjor i respektive färg. Veckan fylls med många aktiviteter, allt från lära-känna-övningar och fixa namnskyltar till bilen i styrda fräsmaskiner i gymnasiets lokaler till att programmera på Tom Tits och åka terrängbil på Demo Centre.

– Mest tid läggs på att bygga och måla lådbilarna. Sedan avslutar vi med en lagtävling när föräldrarna är med och hejar. Alla barnen vinner och det brukar vara uppskattat att alla mammor och pappor är med och provsitter och leker, säger Hans Eklund. Det ger barnen en extra kick, de är jättestolta.

Flera av de barn som varit deltagare har därefter kommit tillbaka som handledare. Senare har också handledarna återkommit som personal på Scania via Randstadt.

– Vi ser fram emot årets jubileumsomgång, säger Hans Eklund, som minns hur han det första året behövde bygga en tre meter hög ramp för att lådbilarna skulle få fart till den avslutande tävlingen. Det behövs som tur är inte längre, även om Maja Hägesten Nilsson intygar att det var ett väldigt roligt inslag.

Bilbyggarskolan

Sommarevent

 

Bilbyggarskolan är ett sommarevent som riktar sig till Scaniaanställdas barn. Syftet är att erbjuda en spännande och rolig vecka och samtidigt främja teknikintresset.

Andra sommarevent som Scania anordnar är Sommarforskarskola Teknik tillsammans med Mälardalens Tekniska Gymnasium och Scania Sports Camp.

Läs mer om event för barn