Scania har tillsammans med War Child och Södertälje kommun tagit initiativ till samverkansprojektet Together. Organisationen arbetar med psykosocialt stöd, skydd och utbildning till barn och unga i 15 krigsdrabbade länder. Det är dessa metoder som ligger till grund för arbetet i Together. Under de kommande månaderna kommer utvalda mentorer bland Scaniamedarbetare att vägleda och stötta tonåringar för att underlätta deras nya liv i Sverige. Upplägget startar med en period av gruppaktiviteter för att bygga relationer och förtroende innan det övergår i mer traditionella träffar mellan mentor och adept.
Urvalsprocess
Efter en urvalsprocess antogs 17 Scaniamedarbetare som mentorer. Men innan de startar sitt uppdrag har de genomgått flera dagars utbildning under ledning av War Child. Organisationen bedriver sedan tidigare verksamhet med inriktning på psykosocialt stöd åt barn och ungdomar i krigsutsatta områden och på flyktingboenden i Nederländerna.
– Vi utbildar de nya mentorerna i hur man arbetar med ungdomar med erfarenhet av konflikter, berättar Ernst Suur, War Child. De måste vara medvetna om ungdomarnas situation. Vårt uppdrag är inte främst att ge råd utan genom aktivt deltagande bidra till de blir en del av det nya samhället, att öka deras självförtroende och utsikter att få nya vänner.
Metoden bygger till stor del på att detta sker genom fysisk aktivitet i form av lek och spel som främjar tillit. Den sammanfattas som enjoyment, engagement, empowerment och employability – glädje, engagemang, handlingskraft och anställningsbarhet.
– Vi vet av erfarenhet att ungdomarna behöver återfå förmågan att lita på vuxna. Och mentorn, å sin sida, måste vara beredd att lämna sin komfortzon.