En ljusnande framtid blev sann

Tobias Mangs och Jakob Hallberg anställdes efter världens kortaste sommarlov. Efter ett års provanställning är de nu verksamma som tekniker och teamledare. Trots att de jobbat kort tid är miljön bekant. Båda har en bakgrund som studenter på Mälardalens Tekniska Gymnasium.

Fast egentligen hade Tobias velat plugga mer. Då det inte var möjligt för skolan att erbjuda ett fjärde år på den tekniska utbildningen, erbjöds han jobb på Chassi, där han gjort sitt gymnasiearbete.

– Det är en teknikertjänst, produktteknik på lastbil, ett jobb som är avancerat och kräver erfarenhet. Något de tyckte jag uppfyllde efter all praktik under skoltiden.

Jakob, numera teamledare på växellådstillverkningen, var däremot sugen på att jobba så snart som möjligt, och det var delvis därför som valet för Eskilstunabon föll på Södertälje

– stundande jobbmöjligheter. Att pappa jobbar på Scania IT och underlättade pendlingsmöjligheterna spelade också in.

Även Tobias har Scaniaanknytning:

– Farsan körde truck i 082:an på 80-talet. 

Värdefull kunskap från skolan

Båda har användning av vad de lärt sig under sina tre år på gymnasiet:

– Jag har fått grunden till hur maskinerna fungerar och vilka system som används på företaget. Men det jag har haft mest nytta av är serieproduktionen, att bygga upp och göra allt automatiserat, säger Jakob.

Tobias menar att han har en grundförståelse för många delar av verksamheten, något som underlättat jobbet.

– Speciellt ritningsläran. Det kan ibland vara otroligt komplexa villkor på ritningar, då är det bra med förkunskaper.

Att han sedan tidigare har ett stort intresse för olika system och gillar att ”nörda in sig” för att det finns så mycket att lära är säkert något som underlättar. Under sin tid på Chassi har han byggt upp en stor produktkännedom med ett helhetsperspektiv över lastbilen.

Tobias Mangs och Jakob Hallberg
Båda upplever att deras tjänster är skräddarsydda och att det finns alla möjligheter att nå långt så länge man visar framfötterna och vill utvecklas.

– Jag har ett stort ansvar att allt blir rätt enligt specen och behöver ta snabba beslut som kan påverka hela line. Hur processerna fungerar ställdes på sin spets när jag jobbade med introduktionen av nya lastbilen, säger Tobias.

För Jakobs del gör rollen som teamledare att ingen dag är den andra lik. Hur mycket han är tillgänglig på line beror på om gruppen har erfarenhet och kan jobba självständigt eller om det är många nya.

En framtid på Scania

Att vara unga men ha jobb som kräver en del kunskap är bara roligt, tycker de. Båda har hamnat i ett skönt gäng av kollegor.

– I början fick jag rådet att inte berätta min ålder, men nu är det bara kul att berätta för ”gubbarna” att jag bara är 20, säger Tobias. Han upplever att han möts av respekt och att folk lyssnar på hans åsikter under möten.

När det gäller framtidsutsikter är båda eniga.

– Erbjudanden kommer till den som visar vilja. Jag trivs bra här och ser en framtid på Scania, säger Jakob som numera jobbar fyrskift och inte kan pendla med pappa.

Tobias plan är att läsa vidare till civilingenjör, gärna utbildningen på Campus Telge, som specialiserat sig på tillverkningsindustri. Han ser fram emot att rycka in och stötta under studietiden.

– Sedan är jag redo att komma tillbaka!

Teknik i fokus

Scania är med och driver Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje. Ambitionen är att erbjuda teknisk gymnasieutbildning av hög kvalitet med yrkesinriktning och högskoleinriktning.

Här arbetar människor med och för varandra i en miljö där alla är intresserade av teknik. Trovärdighet, respekt och engagemang är ledorden som skapar en alldeles speciell skola. 

Läs mer om gymnasiet