ELEKTRIFIERING HELT ENKELT

En som har blicken vid horisonten är Nils-Gunnar Vågstedt, chefsingenjör inom elektromobilitet vid Research & Development på Scania. Elektrifiering är starkt på frammarsch. Scania har tidigare lanserat en hybridlastbil, det finns helelektriska elvägsfordon och bränslecellsfordon kommer att testas under nästa år. Elvägarna i Gävle har ynglat av sig och byggs nu även i Tyskland.

Volymmässigt kommer det ta tid att nå de upplagor med elfordon som idag finns med förbränningsmotorer. Men intresset är stort. Och inte bara det.

– Det är också ekonomiskt intressant. Innan 2030 kommer det löna sig mer att ha alla våra produkter med eldrift än med diesel. Det är en enorm insikt som är både jobbig och spännande.

De nya elcyklarna använder Nils-Gunnar flitigt. Och det är inte konstigt för en man som både trampat till Paris och otaliga Vätternrundor.

– Det är riktigt bra nu när elcyklarna har trimmats in.

Hur stort ska då ett batteri som kan driva en lastbil för fjärrtransport vara jämfört med elcykelns? Det går att skala upp och idag skulle ett sådant väga ungefär fem ton.

– Det låter mycket, men är hälften av det vi sa för fem år sedan.

En fjärrtransport är också den svåraste applikationen eftersom den rullar en hel dag, kanske 40 mil, innan föraren behöver vila. För distributionslastbilar som kör 5–10 mil om dagen och har möjlighet att ladda under lång tid på natten finns det både en teknisk och en ekonomisk lösning.

Kör el privat

Ekonomiska lösningar har Nils-Gunnar gott om även privat. En Tesla trängs i garaget med en konverterad Fiat 500. Den första klarar minst 40 mil på en laddning. Medelhavet tur och retur är inget problem. I sommar testar familjen att åka till södra Italien. 300 mil enkel resa.

– Längre ner i Europa är nätverket för laddning inte lika utbyggt.

Det hindrar inte Nils-Gunnar, som har som drivkraft att testa om det är möjligt att  göra en sådan resa på ett miljövänligt sätt. Detta är inget som Fiaten skulle klara. Om den körs en bra dag, i nedförsbacke och inte så fort klarar den tio mil. Men det räcker för att åka till affären, och den laddas i ett vanligt vägguttag.

– Men den tar vi inte till Italien. Det skulle ta ett halvår.

Med en fantastiskt solig månad bakom sig är taket med solceller något han är stolt över. Som helproducent av el för hushållet har han aldrig varit mer intresserad av vädret än han är nu. Att han jobbar med elektrifiering och dessutom har det som stort intresse gör att det ena föder det andra. Han beskriver sig som en nörd.

– Varför ska jag köra en dieselbil om jag jobbar med elektrifiering? Jag kan inte tänka mig att byta tillbaka, hur bra den än skulle vara.

Ladda på jobbet

För den som vill leva mer miljövänligt är det fullt möjligt. Det är något Scania jobbar för. En anställd som bor i lägenhet i Stockholm utan laddmöjligheter kan ta sin elbil och ladda den på jobbet. Nils-Gunnar har själv tagit sin Fiat hela vintern bara för att se om det är möjligt att pressa den 65 kilometer enkel resa i svårare förhållanden.

– Det måste inte vara Tesla. Med de goda förutsättningar för elektrifiering som vi har i Sverige ska vi vara en förebild för resten av världen.