Avspark för gemensamt traineeprogram

Scanias nya traineeprogram innebär ett ökat samarbete mellan de olika företagen inom VW Truck & Bus och därmed ett bredare nätverk för traineerna. Programmet startade i september med en gemensam onboardingvecka i Södertälje.

Scanias traineeprogram går långt bak i tiden och har alltid många sökande. Årets upplaga av det 15 månader långa Scania Global Champion Trainee Program bjuder deltagarna på ännu bättre karriärmöjligheter än tidigare genom samverkan med motsvarande program inom MAN, Volkswagen Caminhões e Ônibus och VW Nutzfahrzeuge.

- Vi har från och med i år skapat ett gemensamt ramverk runt de fyra traineeprogram som finns inom VW Truck & Bus. Alla startar samtidigt och vi har en gemensam onboardingvecka, liksom en gemensam avslutning. Nytt är också obligatorisk rotation till ett annat företag inom koncernen, säger Erik Barkman, Manager Personnel Development på WV Truck & Bus som leder arbetet med att skapa det gemensamma ramverket.

Erik Barkman, Manager Personnel Development på WV Truck & Bus

Traineerna får ett bredare nätverk, vilket kommer att förbättra deras karriärmöjligheter i framtiden.

Erik Barkman

Manager Personnel Development på WV Truck & Bus

Den gemensamma startveckan för 50-talet trainees gick av stapeln i Södertälje sista veckan i september. Det fullmatade schemat har innehållit allt från föreläsningar till samarbetsövningar.  Efter onboardingveckan har alla återgått till sina respektive traineeprogram - tills det är dags att byta företag en bit in i programmet.

- Det blir ett pussel när många ska rotera samtidigt, en utmaning som vi jobbar med tillsammans i vårt tvärfunktionella projektteam, säger Erik Barkman.

Ökat samarbete inom Truck & Bus

Traineeprogrammet har inte bara till uppgift att säkra kompetensförsörjningen inom koncernen, förhoppningsvis kan det också bidra positivt till ett ökat samarbete mellan de olika företagen inom Truck & Bus.

- HR har en viktig roll i arbetet med att öka förståelsen för våra olika kulturer i företagen och se till att våra anställda kan träffas över gränserna i olika sammanhang. Traineeprogrammet är ett sätt att öka förståelsen och dessutom ett bra exempel på ett crossbrandprojekt där vi tillsammans blir större än de enskilda delarna.

 - De här unga personerna är heller ännu inte så "indoktrinerade" av  respektive brand. De får träffas, byta erfarenheter och fungera som ambassadörer när de går tillbaka till sina respektive företag.

Erik Barkman tror att de utökade möjligheterna att jobba utanför sitt eget land har gjort att fler blivit nyfikna på programmet i år.

- Traineerna får ett bredare nätverk, vilket kommer att förbättra deras karriärmöjligheter i framtiden.

Möt tre traineer

Vad fick dig att söka traineeprogrammet och hur har det varit så här långt?

Gloria Wallmeier, MAN, Tyskland

Gloria

Jag arbetar inom HR och för mig är det viktigt att ha en överblick över alla delar i organisationen. Det är också en möjlighet att se hur HR sköts inom Scania. Före onboardingveckan undrade jag hur jag skulle passa in, men alla är verkligen öppna och trevliga. /Gloria Wallmeier, MAN, Tyskland.

José Lima, VW Caminhões e Ônibus, Brasilien

José

Jag lockades av att det är ett program som spänner över flera varumärken, vilket ger internationell erfarenhet, och att man får arbeta med så olika typer av utmaningar. Hittills har det varit fantastisk, bara öppna dörrar överallt. Det verkar som att de är intresserade av våra idéer, jag får känslan av att "allt är möjligt". /José Lima, VW Caminhões e Ônibus, Brasilien.

Jakob Traung, Scania, Sverige

Jakob

Jag har alltid varit en bilnörd så Scania var ett lätt första karriärval. De verkade dessutom ha det bästa traineeprogrammet. Jag gillar möjligheterna att jobba utomlands och att inte behöva hålla sig inom ett visst arbetsområde. Dessutom kommer vi att få ta körkort för lastbil! De här dagarna har de verkligen fått oss att känna oss viktiga. Och det känns som att vi är en del av en internationell koncern, och hela poängen är ju att vi ska samarbeta som en sådan. /Jakob Traung, Scania, Sverige.

Scania Global Champion Trainee Program

Läs mer

Scania Global Champion Trainee programme  ger dig en unik start på karriären och alla möjligheter att utvecklas till en nyckelperson i vår globala organisation. Du knyter snabbt viktiga kontakter och får ett helhetsperspektiv över så väl Scanias verksamhet som Volkswagen Truck & Bus.

Läs mer om programmet