”Jag uppmuntras att prova saker själv”

Kriterierna var ett stort företag som jobbade med produktion. När chansen att komma till Scania dök upp tvekade inte Karin Tyredal Wahlén.

Det var under studietiden på Linköpings universitetet som Karin Tyredal Wahlén för första gången kom i kontakt med en riktig industriell produktionshall. Hon gick programmet Civilingenjör i kommunikation, transport och samhälle, och sommarjobbade på Ericsson. Produktionshallen gjorde avtryck.

Produktion är något väldigt konkret

– De var där som mitt intresse för produktion väcktes. Det är kul därför att man kan ta och se på det som man jobbar med. I motsats till att jobba i olika datasystem eller med saker på papper så är produktion väldigt konkret, säger Karin Tyredal Wahlén.

Hon är nu mitt uppe i Scanias ingenjörsprogram och gör sin andra praktikperiod på R&D (Research & Development), alltså på Scanias Forskning och Utveckling. Men hennes hemmaavdelning, där hon är anställd, är logistikcenter – vars verksamhet är direkt knutet till produktionen.

– Det är logistikcentret som ser till att produktionen, till exempel motormonteringen, får sitt material. Om det blir problem med logistiken så riskerar produktionslinjen att stanna,  något som absolut inte får hända.

Att jobba med ”processen” – den löpande verksamheten – är något som Karin återkommer till. Hon säger att det är spännande bland annat därför att oförutsedda saker hela tiden kan hända och man måste vara lösningsorienterad.

– Om det händer något så får man släppa allt annat och lösa den situation som uppstått. Det är roligt och utmanande – och ofta ganska fartfyllt.

Programmet ger en förståelse för verksamhetens helhet

Att den praktiken hon nu gör är på Forskning och Utveckling – just nu jobbar hon med utveckling av motorer – tycker Karin Tyredal Wahlén är extra bra eftersom det ger en förståelse för verksamhetens helhet. Att få denna överblick och lära känna olika sidor av företaget var också en av anledningarna till att hon sökte sig till ingenjörsprogrammet.

Hon lyfter också den positiva och öppna stämningen som hon mött i företagets alla delar och hur hon har uppmuntrats att prova saker själv när hon blivit involverad i ganska stora projekt.  

–  Men det finns alltid jättebra handledning och stöd från chefer, handledare och kollegor. Det finns alltid någon som kan svara på ens frågor här, säger hon.

I framtiden vill hon vara kvar på Scania.

– Jag vill jobba kvar inom logistik och hoppas bli riktigt bra på det som jag håller på med. 

Om Karin Tyredal Wahlén

Ålder: 24 år

Roll på Scania: Logistikutvecklare

Det bästa med ingenjörsprogrammet: Att få lära känna olika sidor av företaget och se hur allt knyts samman. Och att man aldrig riktigt vet vad man ska göra i morgon.

Gör på fritiden: Tränar och fotograferar. Helst natur eller stadsmiljöer.