”Jag får jobba i utvecklingens framkant”

Teori varvat med praktik och teknik i absolut framkant. Hjalmar Lundin har inte ångrat att han tog steget till Scanias ingenjörsprogram.

För de flesta räcker det med att tekniken fungerar. Att bilen startar när man vrider om nyckeln, att pengarna kommer ut när man stoppar in kortet i bankomaten eller att maten blir varm när man vrider om knappen på mikrovågsugnen. Men inte för Hjalmar Lundin.

– Jag vill veta hur saker och ting fungerar. Det var det som drev mig till att bli ingenjör, och på ett sätt var det också det som fick mig att söka mig till Scania.

Såg en annons om Scania Engineer Program

Hjalmar Lundin har en examen i Mekatronik från KTH och det var när han gjorde sitt examensjobb på avdelningen för Driver Assistance Controls på Scania som han såg en annons om ingenjörsprogrammet.  

– Det som lockade mig att söka var främst praktikperioderna då man får komma ut på olika ställen på företaget. Det verkade som en bra början på karriären eftersom det är svårt att veta vad man vill göra i yrkeslivet när man kommer från en skolmiljö.

Praktikperioderna en bra grund

Han säger att praktikperioderna både gett honom en bra grund att stå på, eftersom han fått inblick i så många olika delar i företaget, och dessutom ett stort kontaktnät. Särskilt gillar han att man har stora möjligheter att själv styra på vilken del av företaget som man gör sin praktik på.

Den grupp på Scania där han gjorde sitt examensjobb arbetar med avancerade förarstöd – i princip steget innan självkörande fordon. Tekniken hjälper föraren med trafiksäkerheten, med att minska bränsleförbrukningen och att köra mjukare – funktioner som man också ser på personbilar.

Får jobba i framkant av utvecklingen

– Det är jätteintressant att få jobba med någonting som ligger i utvecklingens absoluta framkant och inom ett område som verkligen alla i branschen pratar om. Det är min drivkraft: att få vara med och förändra hur bilar och lastbilar ska användas i framtiden, när vi inte kör själva.

Hjalmar Lundin säger att Scania som arbetsplats ger stora möjligheter att kombinera teori med praktik och att det är en stor fördel att företaget har en så stor testbana där utvecklarna faktiskt kan gå ut och prova tekniken på riktigt – i stället för att låta någon annan göra det och sen bara ta del av resultatet. 

Handledaren alltid till hands

– På varje ställe på Scania som jag kommit till har jag gått runt och frågat vad folk jobbar med. Alla har varit väldigt välkomnande och tagit sig tid att berätta vad deras del i arbetet går ut på. Dessutom har man alltid en handledare och man kommer snabbt in i företagskulturen. Det känns positivt. 

Om Hjalmar Lundin

Ålder: 29

Roll: Utvecklingsingenjör

Det bästa med Scania Engineer program: Möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter och yrkesroller. 

Gör på fritiden: Hoppas ständigt att Liverpool ska vinna Premier League.