”Ett stort företag med familjär känsla”

Möjligheten att både kunna djupdyka inom ett område och samtidigt ha möjlighet att komma runt till flera delar av en stor verksamhet var det som lockade Markus Karlsson till Scania. Och intresset för produktutveckling har han haft sedan tidig ålder.

Stockholm ligger mitt emellan Markus Karlssons uppväxtort Stråvalla utanför Varberg och Sundsvall, där hans sambo är född. Det är en av anledningarna till att de båda bosatte sig här, men Markus Karlsson säger att målsättningen redan under studietiden på Linköpings universitet – han studerade till civilingenjör inom Design och Produktutveckling – var att flytta till huvudstaden.

– Då kändes det också naturligt att börja jobba på Scania. Jag kom i kontakt med fordonsindustrin redan under studierna och jag har länge haft ett intresse för produktutveckling. Från det att jag var liten och byggde egna saker i skolan eller hemma i garaget.

Bra övergång från skola till arbetsliv

Scania Engineer Program hörde han talas om på Linköpings arbetsmarknadsdagar och lockades bland annat av att det verkade vara en bra övergång från skola till arbetsliv.

– Det har varit väldigt lärorikt att ha fått komma runt på företagets olika avdelningar. Scania är ett stort företag med en familjär känsla och man bygger ganska snabbt ett brett kontaktnät, säger Markus.

Stark koppling till föraren

Han är nu halvvägs in i Scania Engineer Program och har gjort två av totalt fem praktikperioder. Hittills har han arbetat med interiörkonstruktion på avdelningen för hyttutveckling och sedan på hyttlabbet där tester utförs på det som utvecklats.

– Det är både kul och givande att jobba med hyttutveckling eftersom kopplingen till föraren är så stark. Hytten är deras huvudsakliga arbetsplats och sedan jag började på Scania har jag fått en bra inblick i hur förare och åkerier arbetar.

Vill jobba med hyttutveckling

I framtiden vill han fortsätta jobba med hyttutveckling på Scania. Men dessförinnan ska han vidare till sina kommande praktikplatser. I dagarna åker han till Scanias verksamhet i Oskarshamn där han först skall spendera två veckor på produktionslinjen och sedan tre veckor på produktionsberedningen.

– Jag kommer först att vara på träningslinjen, där Scania utbildar montörer i att bygga hytterna som utvecklats. Efter det blir det mer ingenjörsbaserat arbete på produktionsberedningen.

Bra kontakt med de andra inom programmet

Han tycker att det bästa med Scania Engineer Program är det stora kontaktnät som man bygger upp. Både med de övriga på programmet – de är totalt 17 stycken – men också med kollegorna ute på de olika avdelningarna.

– För mig har programmet inneburit väldigt varierande arbetsdagar och en vanlig dag har jag fortfarande inte haft, vilket är kul då jag får uppleva mycket. Dagarna går så fort här!

Om Markus Karlsson

Ålder:26

Roll på Scania: Utvecklingsingenjör

Det bästa med Scania Engineer Program: De varierade arbetsdagarna och att användaren – föraren – alltid står centrum. 

Gör på fritiden: Umgås med sambo och vänner, styrketränar, lär mig om aktiehandel och gör hemmabyggen med hjälp av mikroprocessorer.