V8-hjältarna på Scania

Markus Vitkalla - Durability Test Leader V8

”Skurken” i teamet med V8-hjältar är den som ser till att standarderna följs i alla lägen. Markus Vitkalla, Durability Test Leader, säger att det är han som är skurken. 

Markus har jobbat på Scania sedan 2008 och i V8-teamet sedan 2012. Som person är han trevlig och vänlig. – Men jag är den som säger till när saker inte duger, förklarar han.

Och på det sättet vinner man inga popularitetstävlingar.

– När jag kommer in i rummet får jag höra ”Här kommer liemannen”, skojar Markus. Alla duckar med huvudet och tänker ”Vad ska han säga nu då?” Men de inser att jag är där för att hjälpa. Allt tas med gott humör.

Han har även rollen som samordnare för alla ingenjörer som kommer in, så att de kan få önskade specifikationer för sina delar av projektet.

– Det är inte lätt att göra alla glada, men vi jobbar tillsammans och vi kan oftast få till något. 

”Det är något speciellt med att jobba med V8”

Att vara testsamordnare för V8 är kanske mer givande än när han gjorde samma jobb för 13-litersmotorn, enligt Markus.

– Det är kul att jobba med alla motorer, och jag hade samma roll som samordnare av motortester på 13-litersmotorn, men att jobba med V8:an är en särskild känsla som man inte får med andra motorer. Man ser förare och andra prata om V8:an på internetforum, säger han.

– När jag kommer in i rummet får jag höra ”Här kommer liemannen”, skojar Markus.

En länk till motorns liv

Med tanke på Markus helhetsjobb med kvalitetsstyrning kunde han stolt ha valt att fotas med hela V8-motorn, men på vår bild håller han i vevaxeln. Varför?

– Jag kunde ha valt hela motorn, men jag tycker att vevaxeln är en väldigt kraftfull del. Den är en länk till motorns liv eftersom den flyttar kolvarna fram och tillbaka och ger kraft åt V8:an. Det är en vital komponent, avslutar Markus.

Varje motor behöver något som länkar ihop de olika delarna och driver deras rörelser.

Och varje hjälteteam behöver en (välmenande) skurk, en länkperson som Markus, som driver på dem.

Om teamet bakom v8

Om teamet

Motorutvecklingsteamet för V8:an är gänget som jobbar med att få ut det mesta av V8-motorn när det gäller serviceliv, prestanda med mera. Teamets kompetenser från många olika områden sätts på prov när de får balansera krav från programutvecklarna bakom motorstyrsystemet mot ingenjörsberäkningar av hur högt tryck ett topplock kan tåla. Möt proffsen som sätter ihop V8-motorn till en färdig produkt – våra V8-hjältar – och se mer om vad de gillar mest med jobbet.