Exjobb öppnar upp för karriärmöjligheter

Skapa kontakter, ställ frågor och ha roligt! Det var råden Scanias examensarbetare fick när de samlades för Exjobbardag för att nätverka och få veta mer om olika karriärmöjligheter inom företaget.

Under våren har mer än 200 studenter gjort examensjobb på Scania i Södertälje. När terminen nu närmar sig sitt slut bjöds alla examensarbetare in till ett evenemang för att visa vilka olika karriärmöjligheter som finns på Scania efter avslutade studier.

–Vi samlade examensarbetare från alla våra verksamhetsområden för att få träffa chefer och personalansvariga och skapa sig ytterligare kontakter på Scania, säger Linda Ståhlberg, Student Relations Manager.

– Vi samlade examensarbetare från alla våra verksamhetsområden.

Tips inför framtiden

Dagen inleddes av Kent Conradson, Executive Vice President Human Resources, som gav studenterna några goda råd inför sin sista tid på examensjobbet samt inför framtiden. Bland annat lyfte han vikten av att nätverka sinsemellan och bevara viktiga kontakter i framtiden.

–Ni har varierade bakgrunder och kunskaper. Behåll ert nätverk, behåll de som sitter bredvid er som tillgångar livet igenom för att kunna diskutera framtida utmaningar med.

Andra tips Kent gav studenterna var att våga ställa frågor och nischa in sig.

–Ju mer specifik du kan vara i dina kunskaper desto större värde har du för Scania som företag. Scania är ett problemlösande företag, var problemorienterad och ha roligt. Lycka till!

Studenterna fick även lära sig mer om Scanias hållbara transportlösningar, såsom elektrifiering, uppkopplade fordon och autonoma fordon, samt hur föreläsarna nått sina positioner inom dessa områden. Även där lyftes problemlösningen fram.

–När ni studerar presenteras ni med ett problem som ni ska lösa. Ni vet att det finns en lösning. På Scania handlar det istället om att hitta problemet, säger Sara Hermansson, Head of Project and Vehicle Coordination. 

Mingel och speed coaching

Dagen avslutades med mingel och speed coaching där exjobbarna hade möjlighet att träffa chefer och personalansvariga från Scanias alla verksamhetsområden. En av studenterna på plats var Tim Saxman som studerar industriell ekonomi i Luleå och under våren har gjort sitt examensjobb inom Connected Services på Scania. 

– Det är en välkomnande och prestigelös kultur, vilket är viktigt för att ett företag ska fungera.

–Scania är ett stort och globalt företag där det finns mycket erfarenhet att ta del av och utvecklingspotential. Det är en välkomnande och prestigelös kultur, vilket är viktigt för att ett företag ska fungera.

Efter att ha träffat representanter för olika verksamhetsområden på företaget har Tim fått upp ögonen för arbeten han inte tidigare övervägt.

–Jag har fått ut mest av att höra om de områden jag inte tidigare har tänkt mig att jobba inom, säger han.

Ett bra sätt att rekrytera

Viveca Idensjö, Head of System Development, Customised Trucks, var en av representanterna på plats vid speed coachningen, hon gjorde själv sitt examensarbete på Scania.

–Examensjobben är ett bra sätt för oss att rekrytera, vi har möjlighet att se individer under en tid och får chans att fånga upp duktiga examensarbetare. Det är en bra väg in, man blir väl omhändertagen, säger hon.

Gör ditt exjobb på Scania

Många av dagens medarbetare inom Scania började sin karriär i företaget med ett examensarbete. Det är ett utmärkt sätt att få närmare kontakt med Scania och bygga relationer för framtiden.

Läs mer