"En jämn könsfördelning händer inte av sig själv"

Sara Hermansson, Head of electric and hybrid powertrain projects, är en av talarna i Women in Tech, ett event som fokuserar på kvinnor i techsektorn.

Sara, du har blivit ombedd att tala om det pågående arbetet med e-mobilitet, ditt expertområde. Hur blev du involverad i det här ämnet?

Jag har alltid varit intresserad av banbrytande teknologi och att hitta mer hållbara transportlösningar. Jag var nyligen involverad i utvecklingen av det första bränslesystemet för flytande gas, något som nu finns tillgängligt för Scanias kunder. Elektrifiering i olika former, från partiell hybridisering till batteridrivna fordon, kommer fortsätta att ta fart under de kommande åren. Vätgasdrift är också en spännande, framväxande teknologi. Vi genomför flera lovande försök inom e-mobilitet i min grupp och intresset är större än någonsin från alla delar av samhället.

Du är en av talarna på eventet ”Women in Tech” på internationella kvinnodagen. Hur kan vi få fler kvinnor intresserade av att jobba inom tekniska yrken?

Enligt mig är förebilder oerhört viktiga. Det spelar ingen roll hur mycket vi försöker tala om för unga tjejer hur roligt tech är. Om de inte ser att det är möjligt för kvinnor att bli teknisk chef eller expertingenjör kommer de drivna kvinnorna att välja en bransch där deras chanser att lyckas är bättre.

Industrin har ett verkligt ansvar att lyfta möjligheter för kvinnor i tekniska yrken och beskriva de många roliga utmaningar som finns. Slutligen så är det ett dubbelt ansvar: som kvinna i den tekniska branschen måste jag säkerställa att jag inte håller mig själv tillbaka på grund av att jag är en minoritet. Samtidigt har jag som chef ett ansvar att sätta jämställdhet på agendan och säkerställa att vi på Scania strävar efter en bättre balans i våra team på alla nivåer i företaget. Det kommer inte att hända av sig själv.

Vad har du för råd till de unga kvinnor som överväger den tekniska branschen?

Om du vill påverka framtiden är ingenjör den bästa karriären du kan välja. Och för er som redan har börjat på denna fantastiska resa fylld med utmaningar: fortsätt med det ni gör och visa framfötterna. Den nästa generationen kvinnliga ingenjörer behöver dig som deras förebild!