Sommarjobb

Sommarjobb

Vill du vara med på en spännande resa där du med ditt sommarjobb får vara med och bidra till Scanias fortsatta framgång?
För dig som är studerande är sommarjobb ett bra sätt att få en inblick i hur det är att arbeta i ett globalt industriföretag som Scania.

Sommarjobben finns i hela vår verksamhet. Du har möjlighet att ansöka om sommarjobb inom det verksamhetsområde du är mest intresserad av. Vi behandlar dock endast en ansökan per sökande, så välj det område som du är mest intresserad av.
Ansökningsperioden för sommarjobb pågår 10:e januari–10:e mars.

Inom produktion kan du som studerar på högskola eller universitet även söka Scania Internship Production.


Våra verksamhetsområden

Administration

Är du strukturerad och noggrann kanske ett sommarjobb inom administration passar dig.

Du som studerar på gymnasium eller högskola och lockas av en administrativ roll har möjlighet att söka sommarjobb inom Scanias administration. Du får även tillfälle att knyta värdefulla kontakter och hitta uppslag för framtida examensarbete.

På Scania finns administrativa arbetsuppgifter inom alla verksamhetsområden. Vi har även en intern serviceverksamhet med arbetsuppgifter som posthantering, ordermottagning och arbete i reception.

Arbetsuppgifterna varierar från enklare uppdrag som arkivering, sortering och webbredigering till mer avancerade uppdrag som utredningar av olika slag.

Ekonomi och finans

Studerar du ekonomi så kan du få värdefull erfarenhet genom sommarjobb på Scanias ekonomiavdelning.

Du som är blivande civilekonom eller civilingenjör inom ekonomistyrning eller redovisning får möjlighet att praktisera dina kunskaper i företagsekonomi samtidigt som du får prova på hur det är att jobba på Scania. Vår förhoppning är att vi även ska kunna erbjuda dig ett examensarbete.

Scanias ekonomer är ett aktivt stöd till hela verksamheten – från produktutveckling, inköp och produktion, till försäljning, finansiering och eftermarknad.

Arbetsuppgifterna varierar från enklare uppdrag som fakturahantering till mer avancerad uppdrag som t.ex. framtagning och analys av komplex ekonomisk data.

Läs mer om verksamhetsområdet här.

Forskning och utveckling

Du som ser din framtid inom Forskning och Utveckling (R&D) och studerar på högskola eller universitet har chansen att genom sommarjobb på Scania få nyttig erfarenhet för framtiden och chans till personlig utveckling.

Forskning och Utveckling är ett stort område inom Scania och omfattar hela kedjan från innovativ forskning, konstruktion och långtidsprovning, till kvalitetsuppföljning i produktionen och hos Scanias leverantörer.

Exempel på områden för sommarjobb inom Forskning och Utveckling

 • Aerodynamik
 • Data
 • Design
 • Elektronik
 • Ergonomi
 • IT
 • Material
 • Mekanik
 • Mekatronik

Läs mer om verksamhetsområdet här.

Inköp

Du som studerar på högskola eller universitet och ser din framtid inom inköp har chansen att få en nyttig erfarenhet för framtiden, och möjlighet att se om inköparens vardag passar dig.

Scania Global Purchasing ansvarar för inköp av produkter och tjänster till samtliga Scaniaenheter i världen. Vår huvuduppgift innebär att skapa strategiska planer och aktiviteter med syfte att förbättra kvalitet, leveransprecision och totalkostnad för våra produkter och tjänster. Vi har många kontakter på flera olika nivåer både internt och externt över hela världen.

Ett sommarjobb hos oss innebär att du arbetar nära inköpare med varierande arbetsuppgifter för att få en inblick i verksamheten och skapa värdefulla kontakter för framtiden.

Läs mer om verksamhetsområdet här.

IT

IT är ett stort område som sträcker sig över hela Scanias verksamhet. Möjlighet finns att arbeta inom exempelvis drift, support, forskning och utveckling eller produktion.

Arbetsuppgifterna varierar från att uppdatera information till mer avancerad programmering. Exempel på sommarjobb inom IT:

 • PC -tekniker
 • Systemutvecklare
 • Systemförvaltare
 • Du får även möjlighet till studiebesök inom andra verksamhetsområden på Scania.

Läs mer om verksamhetsområdet här.

Logistik

För att arbetet i produktion ska fungera är det viktigt att material finns på rätt plats i rätt tid.

Du som studerar på gymnasium eller högskola har möjlighet att söka sommarjobb på Scanias logistikavdelningar för att stötta arbetet i produktionen. För detta jobb krävs i regel B-körkort.

På Scania finns flera logistikcenter om tar emot leveranser av de delar som sedan ska vidare till produktionen. Det är viktigt att material kommer till rätt plats i rätt tid och för att säkra detta finns även logistikavdelningar i anslutning till line där delarna sedan monteras på fordonet.

Arbetsuppgifterna utförs i olika verksamhetsområden och omfattar:

 • Packning
 • Godsavsändelser
 • Godsmottagning
 • Materialhantering
 • Truckkörning

Läs mer om verksamhetsområdet här.

Produktion

Du som studerar på gymnasium, högskola eller universitet och tycker att produktion är spännande kan söka sommarjobb för att se hur verksamheten fungerar.

Inom produktion kan du söka sommarjobb eller Scania Internship Production. Läs mer om Scania Internship Production här.

I Södertälje tillverkar, monterar, provar och målar vi Scanias högteknologiska motorer, axlar, växellådor och chassier i en toppmodern anläggning och arbetsmiljö. Teknik och arbetsmetoder i absolut framkant ger trivsam arbetsplats.

Produktionen omfattas av många olika arbetsuppgifter inom olika verksamhetsområden:

 • Montering
 • Testkörning av motorer
 • Målning av motorer och lastbilskomponenter
 • Arbete i gjuteriet
 • Sammanställning och analys av mätdata
 • Uppgifter som verkstadsmekaniker

Läs mer om verksamhetsområdet här.

Service

Vissa sommarjobb faller utanför de verksamhetsområden vi presenterat.

Du som inte hittar något passande under våra tidigare presenterade verksamhetsområden kan skicka in en ansökan under rubriken Service.

Det kan handla om trädgårdsarbete, uppdrag inom Scanias serviceverksamhet, testförare till våra fordon eller annat.