You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Scania vill locka fler kvinnor till lastbilsföraryrket

Scania uppmärksammar idag den internationella kvinnodagen med att uppmana fler kvinnor att välja lastbilsföraryrket.

Kvinnliga lastbilsförare är fortfarande i minoritet på vägarna – endast en av 50 förare är kvinna. Men intresset för yrket bland kvinnor ökar.

Scania vill locka och inspirera fler svenska kvinnor att välja en karriär som yrkesförare. I oktober i år kommer Scania Sverige att för fjärde året i rad anordna Girls Trucking Day, en dag för kvinnor med provkörning, information och diskussion om lastbilar, lastbilsyrket och åkeribranschen.

När Girls Trucking Day arrangerades 2006 blev deltagarlistan snabbt fulltecknad. Bland de femtio deltagarna var det en tredjedel som redan jobbar som yrkesförare och lika många hade provkört lastbil eller buss någon enstaka gång tidigare. Resterande tredjedel tog chansen att provköra Scanias tunga fordon för allra första gången.

Scania uppmanar även kvinnor som idag arbetar som lastbilsförare att visa sina kunskaper och tävla mot sina manliga kollegor genom att anmäla sig till tävlingen Young European Truck Driver 2007 (YETD 2007). Tävlingen erbjuder manliga och kvinnliga lastbilsförare som är 35 år och yngre en möjlighet att visa sina kunskaper inom trafiksäkerhet och föraryrket – och att vinna en helt ny lastbil från Scania.

Tävlingen kommer att ge svenska lastbilsförare en chans att få tävla på en internationell arena mot chaufförer från 27 europeiska länder.

– Vi vill locka fler kvinnor att välja en karriär som yrkesförare, men vi vill också se ett ökat antal duktiga manliga förare att göra samma karriärval, säger arrangören Scania Sveriges Bo Jarnsjö.

– Yrket är fortfarande väldigt mansdominerat, men vi är övertygade om att kvinnor har mycket att erbjuda i att bidra till ökad trafiksäkerhet på vägarna och ökad förarskicklighet.

YETD 2007 handlar om att lyfta föraryrkets status och att locka fler talangfulla förare, både kvinnor och män, till yrket. Vi ser fram emot att få ett högt deltagande i Sverige för att hitta den bästa svenska lastbilsföraren.

– Vi ser även fram emot att få välkomna kvinnor som vill upptäcka mer om lastbilsföraryrket till Girls Trucking Day i oktober på Scanias DemoCentre i Södertälje.

Scania lanserade nyligen en ny klädkollektion med accessoarer – Scania Truck Gear – med kläder för både manliga och kvinnliga lastbilsförare. Scania Truck Gear erbjuder kvinnliga lastbilsförare både moderna och bekväma kläder.

För ytterligare information, kontakta Bo Jarnsjö, Scania Sverige,

tel 070 318 64 18

Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. En växande del av verksamheten utgörs av produkter och tjänster inom service och finansiering, som garanterar Scanias kunder kostnadseffektiva transportlösningar och hög tillgänglighet. Scania är verksamt i ett hundratal länder och har 32 800 anställda. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige. Tillverkning sker i Europa och Sydamerika med möjlighet till globalt utbyte av såväl komponenter som kompletta fordon. Under 2006 uppgick faktureringen till 70,7 miljarder kronor och resultatet efter skatt till 5,9 miljarder kronor.

Scanias pressreleaser finns på internet, www.scania.com