You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

Scania söker världens bästa lastbilsförare – 40 000 unga förare på fem kontinenter väntas delta

Inom kort drar Scania igång uttagningar i ett fyrtiotal länder och på fem kontinenter i syfte att kora världens bästa lastbilsförare. Scania Young European Truck Driver har utvecklats till en global tävling. Scania ordnar också seminarier tillsammans med världshälsoorganisationen (WHO), som har trafiksäkerhet som tema för 2007.

– Föraren är den absolut viktigaste faktorn vid transporter med tunga fordon. Fordon och infrastruktur är givetvis av stor betydelse, men trafiksäkerhet är i första hand en fråga om mänskligt beteende. Genom tävlingarna vill vi bidra till att höja yrkesförarnas status och betona deras stora betydelse för både trafiksäkerheten och transportörernas lönsamhet. Vi vill hjälpa till att locka fler unga, duktiga förare till branschen, säger Scanias informationsdirektör Cecilia Edström.

Inom åkeribranschen finns ett växande intresse för utbildning i trafiksäker och bränslesnål körning. En bra körstil kan bidra till bättre trafikflöde och därmed även minska bränsleförbrukning och avgasutsläpp globalt. Åkeriet sparar bränsle och minskar slitaget på fordon och däck, med en minskad miljöbelastning som följd.

– Skickliga och trafiksäkerhetsmedvetna förare skapar vinster för samhället, transportörerna och miljön. Förarträning är därför en tjänst som skapar mervärde för våra kunder, säger Scanias marknadsdirektör Hans-Christer Holgersson.

Tävlingen omfattar både teoretiska och praktiska prov i linje med Europeiska Unionens direktiv om obligatorisk förarutbildning. Syftet med detta nya direktiv är att införa en yrkesutbildning som fokuserar på säker körning och som ska höja säkerhetsstandarden hos förarna, vilket kommer att ge positiva effekter inte bara för samhället utan även för transportsektorn.

Förutom tävlingsmomenten anordnar Scania trafiksäkerhetsseminarier i de deltagande länderna, många av dessa i samarbete med Världshälsoorganisationen WHO. Scania kommer att finnas representerat vid WHO:s internationella trafiksäkerhetsvecka 23-29 april.

Senaste upplagan av världens största tävling för förare av tunga lastbilar hölls 2005 och lockade 30 000 deltagare från 26 europeiska länder, Argentina, Brasilien, Taiwan och Sydafrika. I 2007 års upplaga kommer dessutom Australien, Sydkorea, Malaysia, Botswana, Namibia och Tanzania att delta. I Europa har Bulgarien tillkommit som ny deltagare. De afrikanska länderna kommer dessutom att bjuda in busschaufförer att tävla om titeln som bästa bussförare.

Tävlingarna, som genomförs för tredje gången, inleds i början av 2007 med kvalomgångar hos olika Scania-återförsäljare och på testbanor runt om i världen. Därpå följer nationella finaler och slutligen, för de europeiska länderna, den stora Europafinalen i september. Yrkesverksamma lastbilsförare kommer att kunna anmäla sig på http://yetd.scania.com.

För ytterligare information, kontakta Hans-Åke Danielsson, presschef,

tel 08 553 856 62, e-post hans-ake.danielsson@scania.com