You seem to be located in .
Vá ao seu site de mercado Scania para mais informações.
Portugal
region sprzedaży
Production units

100 år med industrimotorer från Scania

År 2005 firar Scania att det är 100 år sedan den första industrimotorn levererades. Den första kunden var Stockholms brandkår.

Det händer mycket på 100 år och 1905 hade världen ännu inte upplevt två världskrig, automobilens intåg som det viktigaste transportmedlet, människor på månen samt Internet. Just det året publicerade Albert Einstein den speciella relativitetsteorin och jukeboxen uppfanns.

I Sverige arbetade två företag intensivt med motorutveckling – Scania, startat i Malmö 1901, och Vabis, startat i Södertälje 1891. Vabis hann först och levererade sin första marinmotor 1902 och 1905 var Scania färdigt med utvecklingen av sin motor. Det var en fyrcylindrig motor på 24 hk och kunden var Stockholms brandkår, som skulle installera den i en vattenspruta. Motorn är därmed en av de allra första industrimotorer som levererades av Scania.

Den tidens motorindustri använde sig ofta av hantverksmässiga metoder. Många arbetare var duktiga hantverkare medan andra hade inlett sitt yrkesliv som lantarbetare. Dagarna i verkstaden var långa. Arbetet började vid sju på morgonen och slutade sju på kvällen, utom på lördagar då verkstaden stängde klockan sex. Söndagarna var lediga. Det förekom inga lediga dagar eller allmänna helgdagar.

Scania och Vabis gick samman 1911, vilket gjorde att de kunde använda de bästa tekniska lösningarna från båda företagen. Man utvecklade nya motorer såsom den fyrcylindriga motor från 1923 som kunde köras på olika typer av bränsle – bensin, en blandning av bensin och alkohol eller ren alkohol. Motorn blev mycket populär och en viktig kund var Atlas-Diesel, sedermera Atlas Copco, som exporterade luftkompressorer.

Den första dieselnDen första egenutvecklade dieselmotorn introducerades 1936 – en sexcylindrig för-kammardiesel på 120 hk. Tre år senare lanserade man ett motorprogram med 4-, 6- och 8-cylindriga modeller.

Från 1939 fokuserade utvecklingsavdelningen på att utveckla en ny serie så kallade enhetsmotorer. Det innebar att motorerna bestod av ett stort antal gemensamma standardkomponenter. Under 1950-talet vidareutvecklades detta koncept för att öka antalet gemensamma komponenter i såväl motorer som chassier för både lastbilar och bussar. Denna filosofi används fortfarande av Scania och kallas idag modulsystemet.

Förbättrade motorerÅr 1949 introducerades direktinsprutning på samtliga motorer och 1951 försågs en 8-cylindrig motor med turboladdare, vilket ökade effekten från 180 till 250 hk.

Arbetsförhållandena på fabriken förbättrades fortlöpande och efter 8-timmarsdagens införande 1920 kom 45-timmarsveckan 1957. Antalet semesterveckor ökade och 1938 kom en lag om två veckors semester, sedan tre veckor 1951 och fyra veckor 1963.

De skickliga hantverkarna spelade en viktig roll, åtnjöt mycket hög status och fick utforma sina egna arbetsmetoder. Springpojkarna visade sin respekt för dessa herrar genom att lyfta på mössan och buga.

I mitten av 1960-talet introducerades konceptet med överladdning på industri- och marinmotorer och 1988 släpptes en 14-liters V8-motor.

Export till Ryssland

Vilken marknad som varit Scanias största har växlat genom åren. Till att börja med såldes de flesta motorerna i Sverige, men företaget började tidigt att exportera sina produkter i mindre antal. Exempelvis var Ryssland, Australien och Danmark exportmarknader på 1920-talet och åren före andra världskriget dyker Finland, Nederländerna, Brasilien och Argentina upp i orderböckerna för första gången. Företagets strävan att öka exporten ledde till att mer än halva tillverkningen gick på export 1956. Idag marknadsförs Scanias produkter i ungefär 100 länder över hela världen och cirka 95 procent av Scanias fordon säljs till utlandet.

Tillverkningsanläggningarna har också byggts ut genom åren. Huvudfabriken i Södertälje finns kvar och fabriken i São Paulo i Brasilien etablerades redan 1957. En sammansättningsfabrik öppnades i Zwolle i Nederländerna 1964 och 1992 ytterligare en i Europa i Angers, Frankrike. År 1976 startade Scania en fabrik i Tucumán i Argentina. Ett antal komponentfabriker i Sverige har också tillkommit genom åren.

Forskning och utveckling för lastbilar, bussar och motorer är koncentrerat till Södertälje. Scania Tekniskt Centrum är en av de största anläggningarna i branschen.

På www.scania.com finns mer information, inklusive nedladdningsbara fotografier, om den hundraåriga historien med industrimotorer från Scania.

För ytterligare information, kontakta:

Annika Stenlund, Scania Industri- och Marinmotorer,

tel: 08 553 899 90 eller e-post: annika.stenlund@scania.com

Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. En växande del av verksamheten utgörs av produkter och tjänster inom service och finansiering, som garanterar Scanias kunder kostnadseffektiva transportlösningar och hög tillgänglighet. Scania är verksamt i ett hundratal länder och har 30 000 anställda. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige. Tillverkning sker i Europa och Sydamerika med möjlighet till globalt utbyte av såväl komponenter som kom-pletta fordon. Under 2004 uppgick faktureringen till 56,7 miljarder kronor och resultatet efter skatt till 4,1 miljarder kronor.

[N05024SE] Annika Stenlund