Geschiedenis

Scania Parts Logistics

Geschiedenis

Eind jaren '80 waren de onderdelenactiviteiten van Scania gecentraliseerd in Södertälje, Zweden, zo'n dertig kilometer ten zuiden van Stockholm. Meer dan 95% van alle Scania producten werden - en worden nog altijd) geëxporteerd en de nood aan de nieuwe onderdelenmagazijn, dichter bij de markten, drong zich op. Op hetzelfde moment vormden de grenzen in Europa niet langer een obstakel voor het transport. De gelegenheid deed zich voor om niet langer via importeursmagazijnen te leveren, maar rechtstreeks aan dealers en werkplaatsen.

Tijdens de jaren '80 en '90 werden Centraal en West-Europa de belangrijkste markten voor Scania. Deze ontwikkelingen, samen de toenemende volumes in verschillende landen, creëerde behoefte aan een tweede distributiecentrum. In mei 1993 opende Scania Parts Center in Opglabbeek zijn deuren. De totale oppervlakte van het gebouw bedroeg 19 000 m², waarvan 14 300 m² opslagruimte.

In 2000 werd het magazijn voor de eerste keer uitgebreid. Er kwam ongeveer 13 000 m² bij het oorspronkelijke gebouw.

In 2006 werd beslist om één van de twee centrale magazijnen in Europa te sluiten en door de centrale ligging van Opglabbeek werd beslist om het magazijn in Södertalje te sluiten en alle distributieactiviteiten naar Opglabbeek te brengen.

Om de orders van Zuid-Oost Azië sneller te kunnen behandelen en leveren, is er in 2011 een Asian Parts Center geopend in Singapore. De dealers en werkplaatsen kunnen via dit Parts Center rechtstreeks bevoorraad worden.

In april 2013 is het Latin Parts center verhuisd van Sao Bernardo do Campo naar Vinhedo. De regio waar Vinhedo gesitueerd is, heeft zich ontwikkeld tot het logistieke centrum van weg- en luchttransport. Het nieuwe gebouw is 16 000 m² groot en zorgt voor een verhoging van de opslagcapaciteit met 60%.

In 2014 opende in Opglabbeek SPC#2, een nieuw gebouw van 37 500 m².