Geschiedenis

Scania Parts Logistics

Eind jaren 1980 waren de onderdelenactiviteiten van Scania gecentraliseerd in Södertälje (Zweden), 30 kilometer ten zuiden van Stockholm. Meer dan 95% van alle Scania producten werden – en worden nog altijd – geëxporteerd en de nood aan een nieuw onderdelenmagazijn, dichter bij de markten, drong zich op. Tezelfdertijd vormden de grenzen in Europa niet langer een obstakel voor het transport. De gelegenheid deed zich voor om niet langer via importeursmagazijnen te leveren, maar rechtstreeks aan dealers en werkplaatsen.

Jaren '80 en '90

Tijdens de jaren 1980 en 1990 werden Centraal en West-Europa de belangrijkste markten voor Scania. Deze ontwikkeling, samen met de toenemende marktvolumes in verschillende landen, creëerde de behoefte aan een tweede distributiecentrum. Opglabbeek in België werd gekozen als Scania’s nieuwe distributiecentrum in West-Europa.

In mei 1993 opende Scania Parts in Opglabbeek zijn deuren. De totale oppervlakte van het gebouw bedroeg toen 19.000 m², waarvan 14.300 m² opslagruimte.

2000 - 2006

In 2000 werd het magazijn voor de eerste keer uitgebreid. Er kwam ongeveer 13.000 m² bij het oorspronkelijke gebouw bij. In maart 2006 werd beslist om één van de twee centrale magazijnen in Europa te sluiten. Aangezien Opglabbeek centraal gelegen was ten opzichte van klanten en leveranciers werd beslist om het magazijn in Södertälje (Zweden) te sluiten en alle distributieactiviteiten in Opglabbeek te centraliseren.

2007 - nu

Om de orders van Zuid-Oost Azië sneller te kunnen behandelen en leveren, is er in 2011 een Asian Parts Center geopend in Singapore. De dealers en werkplaatsen kunnen via dit Parts Center rechtstreeks bevoorraad worden. In april 2013 is het Latin Parts Center verhuisd van São Bernardo do Campo naar Vinhedo. De regio waarin Vinhedo gesitueerd is, heeft zich ontwikkeld tot het logistieke centrum van weg- en luchttransport. Het nieuwe gebouw is 16.000 m² groot en zorgt voor een verhoging van de opslagcapaciteit met 60%.