Utnyttja att du är på plats!

Utnyttja att du är på plats!

Jag kan bara tala för mig själv, men jag kände att jag verkligen ville göra exjobbet på ett företag. Mina föräldrar har helt annan utbildning än jag, beteendevetare och ekonom, jag har aldrig haft någon med teknisk utbildning att diskutera vilka arbetssysslor man kan tänkas få med en ingenjörsexamen. Utan jag valde den utbildning jag valt för att jag tycker att det lätt som intressanta ämnen och verkade kul. Jag har aldrig ångrat mitt val, jag har trivts har i skolan och i nuet men inte riktigt veta vad det kunde leda till. Utbildningen försöker koppla till arbetslivet med det blir aldrig lika bra som att se det i verkligheten och faktisk delta.  Jag kände att exjobb på företag var en möjlighet att skaffa sig lite jobberfarenhet utan att tjänsten redan kräver/räknar med  flera år av yrkeserfarenhet.

Scania är lika öppet mot de som är inom Scania som det är stängt mot omvärlden. Det är mycket sekretess och därför kan man inte berätta om allt som sker under dagarna, men när du väl är på företaget så är du välkommen att delta och se det mesta och alla svara gärna på dina frågor. Det här är något som jag verkligen vill trycka på att det kan hända att du kommer i kontakt eller få höra om något område som låter intressant, men det kanske inte hör till det du just nu håller på med, tveka inte att höra av dig. Nästan alla tycker det bara är kul att du visat intresse för något de brinner för och delar mer än gärna med sig om vad han/hon jobbar med. Och att få höra från någon som är engagerad i området är alltid kul att lyssna på.

Jag är lite intresserad av att söka trainee till hösten och ville veta mer om det, när jag kom på att jag vet ju faktiskt personer här på Scania som går traineeprogrammet nu. Så jag skickade ett mail och några dagar senare tog vi en fika, hon tog med sig ytterligare en traineekollega, Jens som också bloggar, och jag tog med mig 3 SSI:are det blev ett mycket trevligt, roligt och givande möte. Vi fick svar på våra frågor och fick veta hur de upplevde trainee-tiden, de hade till och med förberett en kort power point presentation. =)

Detta gäller inte bara på Scania utan i allmänt, undrar du något tveka inte att fråga. För kan inte den du kontaktar svara så vidarebefordras säker mailet eller du får tips på var du ska vända dig. Det bästa sättet att förstora sitt kontaktnät är att utnyttja dina kontakters kontaktnät.     

Våga fråga! (lagom klyschigt, men sant!)

// Sophie

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.