Utlandsperioden har börjat

Utlandsperioden har börjat

Period 2 på Projektkontoret avslutades i April. Har även hunnit med Seminarievecka 2 (som inkluderade en övernattning i Oskarshamn med besök i hyttproduktion), Test and Drive till Göteborg (Vi lånade lastbilar och körde ner till Göteborg tors-sön för att hälsa på återförsäljare där samt ett besök på Laxå Special Vehicles, läs mer här) och networkingvecka i Tyskland (som ni kan läsa om här). Den sista April tog jag mitt pick och pack för att bege mig mot Prag där jag kommer att spendera mina nästkommande 10 veckor.

När vi skulle välja utlandsperiod så lämnade min chef det upp till mig. Vi fick som sagt välja mellan marknad och produktion och med det en himla massa olika länder. Jag resonerade att jag ville till en marknadsenhet, bo i en större stad, ha god anslutning till flygplats och att jag ville stanna i Europa. Det smalnade av mina alternativ tillsammans med att många marknadsenheter krävde att man pratade deras språk (min skolfranska har hittills inte varit till någon större hjälp på Scania).

Min lägenhet är jättefin! Jag bor i ett område som heter Vinohrady som verkar väldigt lugnt. Har jättemånga trevliga restauranger och parker runt om kring mig och min lägenhet ligger två kvarter från en tunnelbanestation. Jag bor dessutom bara två hållplatser från centrum. Då jag varit i Prag innan jag kom hit hade jag sett turistattraiktionera i stan redan (Prag Zoo, Charlesbron, Prags slott, old town…) så jag har spenderat min tid med att utforska nya områden och tagit mig (med bil!) även lite utanför staden.

Hus i mina kvarter, så himla fint. Kan inte sluta ta bilder här!

Jag sitter som sagt på Scania CER (Central European Region, består av Tjeckien, Slovakien och Ungern) och på en avdelning som heter Marketing and Communication. De håller på med marknadsföring, event för kunder/press och PR. Jag har hittills hunnit med introduktion samt gjort en presentation om ett event de haft. Introduktionerna handlade mycket om digital markandsföring och hur Scanias marknadsföringsstrategi skiljer sig från (för allmänheten) mer komersiella företags. Då min kunskap om vad en Business Unit gör var lite begränsad fick jag en utförlig introduktion om Scania CER och hur allting fungerar. Min chef tog mig även runt här i byggnaden så att jag verkligen fick hälsa på alla (något man lärt sig uppskatta). Jag sitter som sagt med marknadsföringsavdelningen men här finns även en verkstad, säljkontor, Scania Finans och IT. Vi ska även hinna besöka de andra länderna i Scania CER under min vistelse här i Prag.

Att inte kunna språket begränsar en något då jag bara kan få arbetsuppgifter som jag kan lösa på engelska. Alla på mitt kontor pratar engelska (vissa bättre och vissa sämre) men de förstår mig i alla fall och jag förstår dom. Kollegorna är jättetrevliga och min chef är verkligen hjälpsam. Jag var i början rädd att de inte skulle vilja prata med mig på kontoret/under lunchen (som för övrigt kostar ca 15 SEK!) då jag bara kan engelska men så är verkligen inte fallet. Jag har även märkt att bara några få ord på tjeckiska kommer långt här.

Det svåraste hittills, förutom språkbarriären, har nog varit att köra bil i Prag. Jag bad om en automat som personalbil, vilket jag fick. Dock är det ändå extremt svårt att köra bil här. Jag bor mitt i Prag och har 1,2 mil till jobbet, vilke tar mig 45 minuter att köra på grund av all trafik. Filerna i stan är väldigt smala, man trängs med spårvagnar och alla kör extremt aggresivt. Mitt garage är också väldigt speciellt. Jag måste igenom 3 trånga dörrar innan jag är framme till min parkering. Parkeringen är dessutom som en “hiss”. Jag måste gå ur bilen för att hissa fram våningsplanet där min bil ska parkeras, för att sedan ställa den på våningsplanet exakt rätt så att nästa person som kommer och ska hissa fram sin bil inte skrapar min bil på grund av att den står fel. De första gångerna jag skulle köra till/från jobbet skakade mina händer hela vägen men nu går det bättre. Jag är nog en av de få på Scania (tror jag) som inte är så jätteförtjust i att köra bil.

Här är förresten två bilder från jobbet! Så här ser alltså Scania i Tjeckien ut, ungefär som i Sverige.

Edit, English//
I have now started my third trainee placement at Scania CER in Prague. I arrived April 30th and am going to stay here for 10 weeks. Before coming here, there had been some busy weeks with the trainees. We had our second seminar week, a test and drive to Gothenburg and a networking week with the other VWTB trainees in Germany.

My manager at my home department left the choice of the abroad period up to me. We could to go to a regional market-unit or to a production unit. Since I am a production trainee, I wanted to see something different so I decided to go to a regional market. Then I knew I wanted to stay in Europe and live in a larger city, so Prague suited me well.

Here in Prague I am working at the Marketing and Communication-department. They are responsible for customer events, digital marketing, press etc. I have had a great welcoming here, everyone is really nice and the work is interesting. The hardest part is the language. There is limited things to do for someone that does not know the local language. Tough, it has been better than I thought it would be and since Scania CER consists of three countries (Czech Republic, Slovakia and Hungary) they, to some extent, speak and use English in their every-day-work. Another difficulty has been the driving, but it is getting better and better for each day! I live in a part of Prague called Vinohrady, which is really beautiful and quiet, two subway stops from the city centre. The language skills of the inhabitants vary, but most young Czechs speak English quite well.

So, overall, I am very satisfied with this trainee period and my stay in Prague!

 

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.