Tankar före och efter SSI

Tankar före och efter SSI

Hej igen!

Nu är det inte många dagar kvar på ansökningstiden till Scania Student Intro 2012. Ta chansen att få 4 roliga helger kombinerat med ett sommarjobb och till sist avsluta med ett garanterat examensjobb som NI har stora möjligheter att skräddarsy efter personliga önskemål!

I detta blogginlägg tänkte jag berätta vilka förutfattade meningar det fanns hos mig och mina kurskamrater innan jag sökte och kom med i Scania Student Intro. De fokuserar på det en dataingenjör tycker är viktigt. Jag kan väl nämna att det är aningen överdrivna 🙂

Förutfattade Meningar om Scania

Mina och mina kurskamraters förutfattade meningar om Scania var dessa:

  1. Man måste ha ett stort motor/lastbils intresse sen innan och det är mycket positivt att man har mekat med fordon/maskiner tidigare.
  2. De som arbetar på Scania är framförallt äldre män som tänker lastbil hela tiden.
  3. De utvecklingsverktygen som används för att utveckla mjukvara är mestadels egenskrivna och oftast ålderdomliga.
  4. Det är ett “klassiskt” kontorslandskap (sånt man brukar se i filmer 🙂 ) där alla har sin egna vrå med en 17 tums CRT skärm.
  5. Eftersom Scania är ett stort och globalt företag så använder de sin egna speciella arbetsmetodik.

Slutsats

Var det verkligen den 1-dimensionella bild jag och mina kurskamrater målat upp? Detta är mina slutsatser i skrivandets stund:

  1. Man behöver inte ha ett stort intresse för lastbilar. Jag och många andra i Scania Student Intro (System) hade ett ganska litet intresse för lastbilar innan vi började på SSI. Måste dock säga att intresset har ökat markant! Man har dock blivit lite skadad, sitter man i ett passagerarsäte på E4:an så tittar man ofta vilket märke det är på lastbilen som suser förbi 🙂
  2. Många som arbetar på Scania tänker faktiskt lastbil hela dagarna. Det är verkligen positivt för mig, eftersom man då har ett genuint intresse för det man gör. Något som slog mig var att många av de personer som jobbade på R&D var relativt unga. Det är faktiskt inte så konstigt, eftersom R&D har expanderat mycket kraftigt de senaste åren. De är mestadels män som arbetar på R&D men jag tycker ändå att de var överlag mycket kvinnor som arbetade på R&D (speciellt om man jämför med de cirka 2% kvinnor som går på datateknik i Linköping 🙂 ).
  3. Många moderna utvecklingsverktyg används vid utveckling av nya system på Scania. Sedan finns det verktyg som har funnits med i väldigt många år men det är ju inte alltid en nackdel, eftersom de är beprövade och fungerar tillfredsställande.
  4. En av de mest positiva överraskningarna var kontorslandskapen; öppen och fräsch miljö. De flesta hade stor arbetsyta med stor/a skärm/ar och med en någorlunda rapp processor. Dock hade min dator i somras enbart en displayutgång 🙁
  5. Avdelningarna på Scania är ganska självständiga och kan påverka sitt arbetssätt väldigt mycket. Exempelvis så används SCRUM flitigt.

Övriga Observationer

En sak som jag tycker var gemensam för de flesta avdelningarna som jag kom i kontakt med var att fika var något mycket viktigt för alla som arbetade på Scania 🙂

Sammanfattning

Som ni ser var det inte riktigt som jag och mina kurskamrater trott. En del dataingenjörer sitter säkert och tänker att Scania är inget för mig, de gör inte det jag vill hålla på med. Jag råder då de personerna att ansöka och förhoppningsvis blir kallade på intervju. Då tror jag många kommer att få en annan, mer nyanserad bild av Scania.

Och…glöm inte att skicka en ansökan, senast den 11 december.

Och……jag måste ha en bild till bloggen också…jag var med och välte den gula lastbilen 🙂

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.