SSI helg 2 och sommarjobbet

SSI helg 2 och sommarjobbet

Egentligen handlar detta inlägg mer eller mindre om helg två, meen, det blir en hel del sommarjobbssnack också (för det börjar ju bli dags att leta efter sommarjobb, trots att det precis har börjat snöa idag … ja, iaf om du bor i stockholm)!

Nåja, förväntningarna var minst sagt stora efter helg ett. Hur kan man slå den helgen liksom? Mest utav allt såg jag väl fram emot att träffa alla härliga SSI:are, och ja, vem försöker jag lura, även den hemliga aktiviteten (som utöver själva aktiviten innebär supergod mat i en kåta, jajuste ja, ni läste rätt).

Men okej, vi börjar från början (det känns bara rättvist att redan nu varna för ett alldeles för långt inlägg). Som SSI:are är man garanterad ett sommarjobb, men, sommarjobb kan man söka utan att vara SSI:are? Vad är fördelen med att söka sommarjobb som SSI:are? Jo, jag fick möjlighet att påverka vilken avdelning jag skulle hamnade på (eller ja, jag fick påverka vad jag skulle göra under sommaren rättare sagt)!
Under första SSI helgen fick jag nämligen höra om en supercool avdelning som sysslar med autonoma bilar, och det var mer eller mindre kärlek vid första ögonkast kan man väl säga. Jag hörde genast av mig till folket på Scania (våra kontaktpersoner för SSI) och förklarade att jag bara måste få sommarjobba där … ja, typ någon vecka senare hörde chefen av sig från den arbetsplatsen och erbjöd mig ett sommarjobb där (efter en telefonintervju). Så, man tjänar på att vara SSI:are. Men för att återgå till ämnet: på fredagen var det dags att träffa våra handledare för sommarjobbet – vilket mer eller mindre innebar att jag fick köra luta mig tillbaka i en autonom lastbil och njuta av åkturen! Utöver att få åka i en autonom lastbil fick jag även chans att fråga om mitt sommarjobb (vad jag skulle få göra) och chans att gå runt i min avdelning!
Eftersom att jag skriver såhär i efterhand kan jag avslöja att jag trivdes så bra på min sommarjobbs-avdelning att jag nu ska återvända dit och göra mitt exjobb där, men det berättar jag mer om i ett annat inlägg! Men jag vill bara passa på att berätta att man har världens chans till att påverka sin framtid här. SSI är någon sorts brygga, en brygga som tar en från skolivet till arbetsplatslivet på sätt och vis. Det blir en väldigt jämn övergång.

Hursomhelst, för att återvända till andra SSI helgen: fredagen bjöd även på en hel del spännande lektioner och case! Case innebär, för att citera wikipedia:

Casemetodik är en pedagogisk metod som syftar till att ställa studenten inför realistiska problem, beskrivna i ett praktikfall eller “case”.

det vill säga, att man aktivt får delta i någon sorts aktivitet – vilket till exempel kan handla om att: lösa något problem som grundar sig i verkligheten på Scania; hitta spännande lösningar till kluriga utmaningar; brainstorma fram en förbättring till en befintlig lösning. Case gav oss möjlighet att lära känna företaget, men även möjligheten att tänka i annorlunda banor.

När kvällen närmade sig var det dags att börja med den hemliga aktiviteten! Okej, jag övervägda att faktiskt inte berätta vad vi gjorde eftersom att jag inte riktigt vill förstöra för nästa års SSI:are utfall att ni får göra samma sak …. meeen sen kom jag på bättre tankar (klart att ni får göra något nytt … eller ja, nu måste ni det i alla fall). Paintball stod på schemat! Det var otroligt kul, men krävande att springa omkring i en skogs-terrängen med converse. Det gav en viss kick att gömma sig bakom ett träd och mer eller mindre på måfå skjuta åt alla möjliga håll och hoppas på det bästa … jag försökte få in någon bra taktik men jag lyckades inte. Innan man visste ordet av var det slut med det roliga och dags att njuta av en riktigt god festmåltid i en kåta! Vi återvända till hotellet och vi SSI:are bestämde oss för att avrunda kvällen nere i hotellbaren som vanligt. Vi pratade om sommarjobb och hur det kändes att snart vara klar med sin utbildning. Även om man såg fram emot att äntligen bli klar (efter fem långa år) med plugget på KTH, finns ju den där (för tidiga) saknaden.

Efter frukostbuffen blev vi upphämtade av en Scaniabuss som körde oss mot tekniskt centrum. Det var nu dags för fler lärorika lektioner och case-övningar. Efter mötet med våra handledare på fredagen visste de flesta mer eller mindre vad de skulle syssla med under sommaren, och jag insåg genast hur stort företaget var (när alla berättade om sina sommarjobb)! Helgen tog slut alldeles för fort men samtliga SSI:are skulle snart återvända hit, och alla såg vi fram emot sommarjobbet!

Mitt sommarjobb började i slutet av maj och gick ut på att skapa en simuleringsmiljö i Simulink, ihop med en annan sommarjobbare! Första perioden gick ut på att jobba fram en teori, och andra perioden av sommarjobbet gick ut på att implementera. Målet med sommarjobbet var väldigt tydligt, och vi fick gott om hjälp av våra handledare. Jag tänker ägna ett annat inlägg till sommarjobbet, men jag ville passa på att nämna lite om det här.

Det är nu hög tid att söka till nästa års omgång av SSI. Jag deltog i sista SSI helgen för någon vecka sen och jag kan inget annat än rekommendera att söka. Man har allt att vinna – ansök senast på söndag!

Undrar ni något, fråga gärna i kommentarerna nedan!

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.