SSI – helg 1

SSI – helg 1

Jag har nu precis varit på min tredje (av fyra) Scania Student Intro (SSI) helg och jag vet inte riktigt var någonstans jag ska börja? Kanske ska jag berätta om våra hemliga aktiviteter, våra studiebesök, case, föreläsningar, om den goda maten vi fått äta eller den ovärderliga inblick man får som SSI:are?

Jag börjar med att skriva om helg 1 i det här blogg-inlägget och fortsätter med helg 2 och 3 i de två nästkommande inläggen.

Helg 1

Prio 1 för min del första dagen var att lära känna min grupp och att smälta alla nya intryck. SSI bestod av tre delar: SSI System, SSI Mekanik och SSI IT. Jag och 11 andra studenter från alla möjliga tekniska universitet i Sverige går SSI System (årets omgång består av tre inriktningar totalt, varav SSI Mekanik består av 12, och SSI IT består av 8 studenter). Mitt första intryck var att SSI är ett sätt för mig att lära känna Scania, men jag insåg så småningom att SSI handlar om något mer. Och det tog väl ungefär tre helger att inse vad SSI egentligen skulle ge mig. SSI blev någon sorts övergång för mig, en övergång mellan skollivet på KTH och på sätt och vis arbetslivet. Som snart-färdig student känner man att ju närmare slutet av dessa fem år på KTH närmar sig, desto mer kommer man att sakna skollivet, men genom att få sommarjobba (på Scania – något man är garanterad som SSI student) får man istället ett sug efter att börja jobba!
Nåja, första dagen bestod av en del gruppaktiviteter men gick också ut på att träffa sin tilldelade mentor. Mentorn finns där för att ge råd och för att vara ett allmänt stöd under hela SSI programmet – en Scania anställd att lära känna helt enkelt. Att bli tilldelad en mentor är ovärderligt, för som snart-färdig student har man väldigt många frågor.

Första dagen bjöd på föreläsningar och lite undervisning. Här finns möjlighet att lära känna företaget väldigt bra, och eftersom jag och lastbilar aldrig hälsat på varandra tidigare var det riktigt spännande att få undervisning i ämnen relaterade till lastbilar och bussar. Visst, jag medger att jag inte förstod mycket i början, men ju mer man fick höra om motorer och växellådor – desto mer blev man liksom intresserad (jag undrar hur det kommer sig?). Det häftigaste utav allt var lätt att få köra en tolv-växlad lastbil! Som tur var hade jag en väldigt duktig instruktör med mig. Min kunskap gällande hur man ska växla i den lastbilen rymdes i en halv tesked ungefär.

Kvällen bjöd på en hemlig aktivitet! Tillsammans med SSI Mekanik, IT och våra mentorer fick vi spela curling! Sist jag curlade var nog på en idrottsdag på gymnasiet. Det var minst lika roligt som jag minns att det var och jag föll nog omkull minst lika många gånger som då tyvärr, men jag skyller på dåliga skor den här gången … Erhm. Vårt lag vann (jag tror faktiskt inte ens att vi tävlade, men det är så här jag väljer att minnas det hela i alla fall … ) och när klockan närmade sig tio var det dags att återvända till hotellet!

Hotellet var riktigt fint och frukostbuffén var exakt vad man behövde för att börja dagen riktigt bra. Det känns som att jag avslöjar allt det roliga nu – ja, jag kanske borde klämma in en Spoiler Alert varning här för nya SSI:are, eller så kommer SSI programgruppen att jobba ännu hårdare med att ta fram massa nya idéer för att kompensera för det jag avslöjar här (okej, bara för att vara snäll så låter jag bli att avslöja den allra roligaste hemliga aktiviteten … eller?). I vanlig ordning hämtar en Scania buss upp oss på hotellet (nu är vi inne på dag nummer 2 alltså) och tar oss tillbaka till berget Scanias R&D området som även har döpts till “berget” … Eftersom att det, ja, ligger på typ ett berg.

Vi fortsätter i samma stil som innan. Mycket går ut på att lära känna varandra och att bli mer bekväma med att vara på Scania. Föreläsningarna är väldigt interaktiva och givande på så sätt att man själv får vara med och påverka innehållet. Föreläsarna planerar riktigt bra innehåll på lektionerna – och, det är liksom sånt här man bara får lära sig om via SSI.

När vi blir klara för dagen blir det dags att återigen återvända till hotellet, men vi SSI:are väljer att stanna uppe för att umgås i hotellbaren. Det är ett väldigt trevligt och praktiskt sätt att lära känna varandra (inte för att jag brukar hänga med mina vänner i hotellbarer, men ni förstår vad jag menar). Man inser fort hur duktiga och framförallt intresserade alla är – vi är liksom alla här för att försöka ta del utav något som både är kul och spännande men även något som kan leda till en bra karriär.

Den sista dagen (läs:tredje dagen) blir väldigt ska-vi-redan-åka-hem-nu och man känner liksom att jag-vill-vara-här-en-till-dag. Men om det är något man lärt sig efter 24 år så är det att det roliga alltid tar slut (ja, fast i det här fallet visste man ju att helg 2 var runt hörnet – så det var helt okay ändå egentligen).

Nu när jag tänker tillbaka på min första dag där, ungefär sådär ett halvår senare, är jag otroligt glad över att jag sökte till SSI programmet. Var hade jag annars sommarjobbat? Vart skulle jag annars ex-jobba till våren (något som är innehållet i ett annat inlägg)? Tänk om jag hade missat möjligheten att inse att folk på Scania faktiskt sysslar med det jag pluggar i skolan, och tänk om jag hade missat exjobbscoachning i helg tre? Men som tur var gick det ju bra. Jag känner mig som rösten i How I meet your mother just nu.
Hursomhelst, jag kan inget annat än rekommendera att söka in.

Okej. Nu har jag skrivit för mycket!

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.