Personligt Brev-Guide Scania Student Intro

Personligt Brev-Guide Scania Student Intro

Hej igen!

I mitt förra blogginlägg berättade jag hur man kan skriva sitt CV och vilka verktyg man kan använda för att få ett extra fint CV. Nu tänkte jag berätta hur man kan skriva sitt personliga brev samt ge lite bra allmänna tips. Sista ansökningsdagen till Scania Student Intro är den 4 december, så missa inte den här chansen!

Verktyg

Skriv ditt personliga brev i LaTeX (Tobias tycker 🙂 ). Det finns många tillgängliga mallar och det personliga brevet får en snygg och professionell look. I mitt föregående inlägg finns en guide för att komma igång med LaTeX.

Det Personliga Brevet

Att skriva ett personligt brev är ofta mycket tidskrävande och svårt, dessutom finns det många olika sätt att göra det på. Vad vill Scania veta om mig egentligen? Hur ska jag formulera mig så att jag ger ett så gott intryck som möjligt? Jag ska försöka ge några bra tips om vad bör och inte bör ha med i ett personligt brev. Dessutom har jag en exempelstruktur på hur ett personligt brev kan se ut (en av många) som kan ses nedan.

Exempel på struktur på ett personligt brev

Information

Fyll i information om dig själv någonstans i det personliga brevet. Jag gillar personligen att ha den informationen i sidfoten.

Inledning

Försök med ett par meningar väcka ett intresse till den som läser din ansökan. Förklara varför just du har valt att söka till Scania Student Intro (Föreläsning på skolan, kompisar, hemsidan etc.?). Tryck på nyttan med att ha med just dig i SSI.

Resten av brevet

Försök beskriva varför just du är lämplig för att börja Scania Student Intro. Vad är det som du kan tillföra? Läs annonsen noggrannt och förklara varför du uppfyller det som krävs. Koppla detta till dit CV. Ett exempel kan vara: “Ni skriver i annonsen att ni söker en person med ledaregenskaper. Då jag under min studietid har läst flera ledarutbildningar samt arbetat som ordförande i … så har jag genom detta både fått en teoretisk utbildning och praktisk erfarenhet att leda en stor grupp”

Viktigt: Det handlar inte om att upprepa sitt CV utan att fördjupa och komplettera det.

Viktiga tips!

Här är några bra tips under skrivprocessen:

 • Vad för typ av person söker Scania? Visa att du är en sådan person.
 • Nämn minst en anledning varför just du ska bli antagen till Scania Student Intro.
 • Var ärlig! Du kommer få frågor på dina färdigheter under en intervju! Så har du skrivit att du är Stålmannen så kanske du måste visa på en intervju att du kan flyga 🙂
 • Försök hålla en röd tråd genom hela brevet.
 • Försök att fånga intresse direkt i brevet och vidhåll det genom hela brevet.
 • Håll brevet till 1 sida. Kvalitativ text före kvantitativ text.
 • Låt någon (gärna en kritisk och “jobbig” person) granska brevet och komma med synpunkter.
 • Stavningskoll!

Undvik!

Kolla detta innan du skickar in!

 • Ta inte med en massa negativa saker i brevet. Tryck på dina positiva sidor!
 • Det är inte intressant att veta hela din livshistoria. Håll den informationen kort, kanske 2-3 meningar.
 • Undvik MVH, använd Med vänliga hälsningar eller Vänliga hälsningar.
 • Börja inte varje mening med “jag” (denna brukar jag ha problem med 🙂 )
 • Klicheér: Undvik klassiska citat som till exempel “Hålla många bollar i luften”.

Sammanfattning

Detta var mina råd angående det personliga brevet. Det finns säkert många saker som jag glömt eller så kanske vissa tycker att mina tips inte stämmer. Lämna jättegärna en kommentar då. I kommande inlägg kommer jag att ge en förberedelseguide till de som har blivit kallade på intervju. Sedan tänkte jag också berätta vilka kurser som jag har läst i skolan som jag skulle kunna ha nytta av på Scania. Efter det så tror jag att det kan bli lite tid för mig att skriva om de olika SSI-helgerna samt mitt sommarjobb.

Som sagt ett blogginlägg utan bilder är tråkigt…så här är en bild på vårt lego case som var mycket givande!

Lego Case

Lego Case

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.