Sophie Höglund

Sophie Höglund

Trainee, Production

Mitt namn är Sophie Höglund och jag är sedan augusti 2012 Produktutvecklings Trainee. Traineeprogrammet är ett 14 månaders program uppdelade på 4 st 3 månaders praktikperioder på olika avdelningar på Scania.

Min hemmagrupp jobbar med integration och testning av SDP3, Scania Diagnos Program 3, som används i verkstäderna för att kunna göra felsökningar och uppdateringar på fordonen. Utöver en väldigt bred bild av företaget får man även 25 nya kompisar och hittar på mycket kul ihop. Trainee 2012 är ett riktigt underbart gäng som jag är väldigt glad att jag är en del av.

Innan traineeprogrammet var jag med i Scania Student Intro 2011, Systeminriktningen. Systeminriktningen är för de som är intresserad av programmering, reglerteknik, beräkningar och system av alla slag fokus ligger på mjukvarurelaterade bitar av lastbil och bussar. Programmet ger en bra inblick i företaget och en möjlighet att se vad man kan jobba med som ingenjör. Dessutom blir man ett sammansvetsat gäng som får hitta på mycket roligt tillsammans. Som en del av Scania Student Intro så får man sommarjobb och blir erbjuden exjobb på Scania. Jag trivdes så bra på NEVT på forskning och utveckling, så jag gjorde mitt exjobb på samma grupp, efter exjobbet jobbade jag även ett halvår på gruppen. NEVT jobbar med test av mjukvara för drivlinan (motor, växellåda och axlar). Mitt ex-jobb var statistikinriktat och undersökte om man kan säga något om kvalité och mognad hos komponenter utifrån statistik över felkoder.

Jag läste civilingenjörsprogrammet System i Teknik och Samhälle, STS, på Uppsala Universitet. För att lite snabbt förklara vad det är kan man säga att det är ett tvärvetenskapligt program som innehåller alla ingenjörskurser som matematik, mekanik och programmering men istället för att fördjupa på ett teknisk område breddar med ekonomi-, historia- och filosofikurser. Det man framför allt lär sig enligt mig är systemtänket – att man kan lyfta blicken från det ”lilla” problemet man håller på med och se på det från andra vinklar och som en del av ett större system. Jag valde inriktningen IT och då framför allt människa data interaktion och är mycket intresserad av samspelet mellan människa och teknik.

Jag är 26 år från Gävle ursprungligen men bor nu i Stockholm. Jag har alltid varit teknikintresserad men kanske inte direkt motor, men jag är väldigt nyfiken av mig och tycker om att lära mig nya saker så sakta men säkert börjar jag förstå motorn också och tycker att det blir mer och mer intressant. På fritiden spelar jag gärna volleyboll både inomhus men framför allt beach. Annars tycker jag om att vara med mina vänner, resa och att bara njuta av livet.

Jag kommer dela med mig om hur det kan vara att vara Trainee på Scania, i stil med vad man får göra, roliga saker som händer eller bara hur en vanlig dag ser ut. Tidigare har jag bloggat om både Scania Student Intro och Ex-jobbet. Tveka inte att höra av er om det är något ni vill veta mer om.

Ha det bra!
/Sophie