Moa Fransson

Moa Fransson

Scania Student Intro, System/IT

Född i Mölndal, Göteborg. Uppvuxen i småstaden, sommarorten och idyllen Västervik (”ostkustens pärla”). Efter gymnasiet, en skidsäsong i Norge och nu bosatt i Uppsala sedan fem år.

För två år sedan gjorde jag en termins utbyte i Melbourne, Australien och i höst ska jag flytta till Paris och läsa franska. Under våren 2015 ska jag skriva mitt exjobb och sedan väntar efterlängtad civilingenjörsexamen.

Jag läser min nionde termin på Civilingenjörsprogrammet System i Teknik och Samhälle (STS-programmet) vid Uppsala Universitet och jag började hösten 2009. Programmet finns bara i Uppsala och trots att det sprutar ut grymma ingenjörer årligen är det många som inte känner till STS. STS-programmet bygger på idén att teknik måste ses i sitt sociala sammanhang – inga system existerar i vakuum! Alla tekniska lösningar grundar sig i politiska och ekonomiska beslut som är viktiga att förstå för att vi ska kunna få så bra och effektiva system som möjligt. När jag hittade och läste på om STS förstod jag direkt att det var där jag skulle utbilda mig. Jag har alltid haft lätt för matematik och ”naturämnen” men mitt största intresse ligger ändå i samhällsfrågor. STS kombinerade mina starka sidor med min passion. På programmet har jag sedan valt att fördjupa mig inom IT-system och läser förutom programmering och databasteknik kurser inom bland annat användarcentrad systemdesign, statistik och reglerteknik.

Scania har synts till under hela min utbildning på STS-programmet men det var först under studiebesöket i årskurs två som jag fick upp ögonen för företaget. Jag fick köra lastbil. Jag är verkligen ingen typisk motorälskare, men det var faktiskt ganska coolt. Och förutom lastbilar har de jättestora interna IT-system med massor av användare och sin framgångsrika avdelning för Forskning och Utveckling. SSI lockade eftersom jag inte är helt säker på hur jag vill profilera mig men vet att det finns mängder av vägar och valmöjligheter hos Scania. Jag vill få en inblick i hur ett stort internationellt, tekniktungt, företag arbetar och samtidigt ge min utbildning och karriär en kickstart.