Introduktionsveckorna

Introduktionsveckorna

Under de senaste veckorna här på Scania Tekniskt Centrum har jag sett aspirerande traineer på intervju. Jag gissar att många kanske nu redan fått reda på ifall de fått en plats eller inte, så jag tänkte ägna ett inlägg åt att beskriva vad som hände efter att jag fått tjänsten. Samt beskriva våra sex fantastiska introduktionsveckor på Scania!

De ringde som sagt vid påsk och sa att jag fått tjänsten. Sedan gick det ett ganska bra tag, vad jag kommer ihåg, innan de ringde från tjänstestället jag fått anställning på. Då ringde en kille mig från lokala HR på Motormonteringen (där jag är anställd) och berättade vart jag fått jobb, skickade mig kontrakt och information om semester och liknande. Vad jag förstått det så kommer dock inte nästa kulls traineer ha en “hemavdelning”, så jag vet inte hur detta funkar då. I dessa papper stod också, som sagt, att Scania betalar för flytt (ifall man flyttar över en viss sträcka har jag fått för mig) vilket var guld värt då man som föredetta student skulle flytta 70 mil söderut. De frågade även ifall jag kunde tänka mig att börja jobba tidigare än trainee-starten men det var för mig tyvärr inte möjligt.

Scania har också möjlighet att erbjuda lägenheter i Södertälje till sina anställda. Något som kan vara bra att veta!

VECKA 1
Inför första dagen var jag väldigt nervös (inte över att hitta dit dock då vi skulle till samma hus som vi hade första intervjun). Dagen började med en introduktion som hölls av Anna och Jenny som är ansvariga för vårt traineeår (vi kallar dom våra “klassmammor”). Efteråt intervjuade vi traineer varandra (tillika första gången jag gjorde bort mig för de nya kollegorna), hade individuell fotografering (fotot i min blogg är det som togs då) och lyssnade på talare. Vi åt lunch i samma lokal och efteråt åkte vi till Gröndal Hälsocenter för lite team buildning.

Gruppbild från vår team buildning!

Resten av veckan bestod av att lyssna på presentationer om olika delar av Scania, träffa våra anställande chefer/avdelningar, fixa nödvändigheter som passerkort etc samt att vi på fredagen hade kurs inför att vi på måndag skulle stå på line. På fredagkvällen åt vi middag med våra faddrar/äldre traineer.

VECKA 2
Andra veckan bestod av praktik på line. Vi hade totalt 3 veckors teori och 3 veckors praktik. Vi hade praktik på DE (motormonteringen), DX (transmissionsbearbetningen) och DT (axel- och växellådsmonteringen). Första veckan spenderade jag på grundmotor på motormonteringen. Det jag tyckte var jobbigast med praktiken var att börja så pass tidigt, line startade 07:00 och då fick man absolut inte vara sen!

Motormonteringen.

VECKA 3
Tredje veckan var det teori igen och denna vecka fick vi bland annat träffa merparten av herrarna i styrelsen, hade fler föreläsningar om olika avdelningar på Scania/Volkswagen TB, föreläsning av tysk-svenska handelskammaren samt att vi hade en kvällsaktivitet på TomTits tillsammans med våra chefer.

VECKA 4
Vecka fyra spenderades med praktik på DX. Att vara på en bearbetning var något annorlunda då det är maskiner som utför merparten av arbetet (= inte lika mycket man själv kan hjälpa till med). Dagarna fylldes då också med teori som DX annordnade.

VECKA 5
Femte veckan hade vi två dagar med teorilektioner inför lastbilskörkort, övade presentationsteknik, hade Scania produktkunskap och på fredagen åkte vi till Barnens Ö med de äldre traineerna. Där lärde vi känna varandra lite bättre, lekte lekar och hade kräftskiva.

VECKA 6
Sjätte veckan innebar sista veckan av introduktion. Då var jag placerad på bakaxelmonteringen på DT.

Introduktionsveckorna var otroligt lärorika och vi lärde känna både varandra och företaget väl. Det kändes lite som att vara i en skolklass igen och gå på föreläsningar varannan vecka och ha “prao” varannan. Alltså, väldigt roligt och absolut ingenting att vara orolig över. Var en helt fantastisk start på arbetslivet!

Idag vid sjön bredvid Scanias huvudkontor.

COMMENTS: 2

Birgitta Noelle21 March 2017
Så roligt att läsa. Nästan så jag längtar tillbaka. Började arbeta på Scania-Vabis 1965 och här förstås varit med om många modeller av både lastbilar o bussar och flera lanseringar. 2011 gick jag i pension efter mina 46 fantastiskt roliga år. Mesta tiden arbetade jag som sekreterare och inom Produktutveckling. Hoppas du får många fina år på företaget både i Sverige och utomlands. Lycka till!
Reply
kasekya oscar21 March 2017
I me oscar watching In scanla Ugandan,do you offer scholarshipsto I would like toimprove on my knowledgeon on the scanla technology
Reply
Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.