Första SSI-helgen

Första SSI-helgen

Första SSI-helgen på Scania är över och nu har jag kommit tillbaka till Uppsala. Vi har fått se så mycket och träffat så många människor att jag själv måste läsa mina anteckningar för att minnas allt som hänt under bara två dagar. Jag hade inga särskilda förväntningar på helgen förutom att få en bättre inblick i företaget och trots att jag sett mycket av Scania förstår jag att vi bara fått nosa på en bråkdel. Jag tänkte innan, att även om jag förstår att de på Scania utvecklar och producerar lastbilar, så har jag faktiskt ingen som helst aning om hur de egentligen arbetar eller vad de gör till vardags. Och det känns viktigt för mig att få inblick i det, för hur ska jag annars veta om Scania är en plats för mig i framtiden? Det är också därför jag valde att söka till SSI och något som jag hoppas kan få hjälp att besvara innan programmet är slut.

Fredagen började med föreläsningar och sedan följde ett besök på Demo Center. Jag körde lastbil! Tyvärr inte de största för det var kö på dem, alla ville ju självklart köra så långt, tungt och kraftfullt fordon som möjligt. Det hela kändes lite surrealistiskt, ungefär som bilbanan på Legoland föreställer jag mig (jag har aldrig besökt Legolands bilbana). Lastbilarna stod uppställda på rad och blänkte i solen och framför varje lastbil stod en ”körcoach” i gula kläder och välkomnade oss in i hytterna. Det var bara för oss studenter att välja och vraka!

På eftermiddagen träffade vi våra faddrar. Faddrarna kommer vi ha under hela programmet och de ska ge oss en möjlighet att komma närmare det dagliga arbetet men de blir också någon att bolla tankar och idéer med. Jag träffade inte min fadder utan hängde med min ”för-dagen-fadder” som arbetar med utveckling av växellåda. Jag blev överraskad över att en person som jobbar med mjukvara har så nära till slutprodukten i sitt arbete!

Lördagen spenderade vi med lära-känna-övningar och Case-lösning. Jag har tidigare löst en del case i olika sammanhang men aldrig fått ett så tekniskt case som det vi fick arbeta med i lördags. Caset kom från ett verkligt problem på Scania och innefattade både fysiska komponenter och mjukvara.

Jag fick också veta var jag kommer arbeta i sommar och är spänd på att få mer information om mitt sommarjobb! Det känns positivt att min programgruppchef verkligen har lyssnat på mig och mina önskningar när det valdes vilken avdelningen jag ska vara på.

Innan nästa SSI-helg ska jag tillbaka till Södertälje och Scania för att träffa min fadder. Men först väntar både vår och Valborgsfirande här i Uppsala!

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.