En vecka på exjobbet

En vecka på exjobbet

Hej igen!

Jag lovade i ett tidigare inlägg att berätta vad man gör under en vecka på examensarbetet. Vad används tiden till egentligen? Här kommer en beskrivning vad jag gjorde av min tid förra veckan.

Måndag

På jobbet: 06:50
Från jobbet: 18:00

Börjar veckan med att skicka iväg mail till min handledare som beskriver de implementationsval jag valt att göra i mitt examensarbete. Sedan börjar jag arbeta med att utbilda mig i ett verktyg som jag inte använt tidigare. Detta höll jag på med ända till lunchen.

Efter lunchen blir det strul. Nätverksdiskarna dör och jag kan inte komma åt mina filer 🙁 Vad gör man då? Internet var tydligen uppe (!) så jag började att installera en utvecklingsmiljö som jag ska ha senare i examensarbetet. Dessutom så gjorde jag ett simpelt Hello World program i den utvecklingsmiljön. När dagen var slut så blev det en tripp till Gröndal. Läxan jag lärde mig var att alltid ta en lokal kopia av exjobbet då och då 🙂

Tisdag

På jobbet: 06:50
Från jobbet: 17:20

En ganska rolig och spännande dag. Även om nätverksdisken var uppe så fortsatte jag med utvecklingsmiljön som jag hade påbörjat dagen före. Det blev lite mer avancerat än ett Hello World program. Efter ett tag stötte jag på ett problem som jag inte kunde förklara. Min handledare kunde inte heller förklara det. Efter ett tags testande insåg jag att det inte var något problem. Kompilatorn som jag använt var tydligen för smart och tog bort saker som inte användes, vilket jag inte ville i det här fallet. Vi hade även ett gruppmöte som sker en gång varje vecka och är en timma lång. De är mycket intressanta eftersom man får veta vad andra “angränsade” grupper gör och hur det går för Scania som helhet. Till sist blev det Gröndal med lite stationsträning och volleyboll tillsammans med andra SSI:are.

Onsdag

På jobbet: 07:05
Från jobbet: 17:20

Anledningen att jag kom lite sent till jobbet idag var att jag fick skjuts av en annan SSI:are som inte är lika morgonpigg som mig 🙂 Denna dagen gick mycket fort och jag fortsatte det som jag gjorde igår. Det jag undersökte mest var vilka problem som jag kommer få när jag slutligen gör den slutgiltiga implementationen. Upptäckte faktiskt en hel del saker som jag inte riktigt tänkt på! Idag blev det även träning på Gröndal. Denna gång med min SSI-kollega Olov som jag alltid brukar träna med på onsdagar.

Torsdag

På jobbet: 06:50
Från jobbet: 16:25

Efter en del mailande med skolhandledaren och diskuterande med Scania handledaren så fortsatte jag med utbildningen som jag påbörjat i måndags. Efter ett tag kände jag mig redo för att producera något “riktigt” till mitt exjobb. Detta tog i princip hela dagen. En rolig detalj om dagen var att jag fick hjälpa befintlig personal med LaTeX 🙂

Fredag

På jobbet: 06:50
Från jobbet: 15:15

Fredagen spenderades mestadels med att läsa datablad och inspektera kod. Databladen ligger på allt från 100-1500 sidor och vissa kodfiler innehåller ibland 5000 rader så det gäller att försöka fokusera och lära sig hitta det väsentliga.

Till sist på fredagen hade jag mitt avstämningsmöte med mina handledare. Det har jag varje vecka och där diskuterar vi vad jag har gjort, vilka problem som finns och vad som ska göras under nästkommande vecka. De mötena brukar vara mycket bra eftersom man får en massa nyttig input från handledarna.

15:15 lämnade jag Scania för denna veckan. Hade ett tåg jag behövde passa för mina helgaktiviteter.

Och…

Till sist en ganska talande bild från Scania…

Man kan inte klaga på föreläsningsmiljön :)

Man kan inte klaga på föreläsningsmiljön 🙂

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.