Application process/Antagningsprocessen

Application process/Antagningsprocessen

Antagningen till Scanias Global Champion Trainee Program är igång (sista ansökningsdag är 31 januari!), så därför tänkte jag ägna detta blogginlägg åt att beskriva antagningsprocessen och förhoppningsvis besvara några av frågorna jag hade då jag ansökte.

Ansöker gör ni förresten här!

Jag sökte produktionsinriktningen i Södertälje. Detta på grund av att det bäst passade min bakgrund (Civilingenjör inom Industriell Ekonomi med inriktning mot Logistik & Optimering) och att jag kände att jag då lättast kunde motivera det valet.

I mitt år (2016/2017) är vi 26 trainees, varav en Female Leader Engineer-trainee som är här i ca 6 månader. Platsfördelningen under mitt år ser ut såhär:
Production (Production and Logistics): 4 trainees i Södertälje, 1 i Luleå och 1 i Oskarshamn
Logistics: 1 trainee (man ansöker till Production and Logistics, så egentligen har de tagit in totalt 7 trainees). Therese som är logistik-trainee har också en blogg som ni hittar här.
Sales and Marketing: 2 trainees, var av 1 är FLE-traineen.
Business Control: 2 trainees.
Finance: 2 trainees.
Human Resources: 1 trainee.
Purchasing: 3 trainees.
Research and Developement: 6 trainees.
IT: 3 trainees.

Nu tänkte jag komma med praktisk information om hur processen gick till.

Visar processen för antagning till Trainee-programmet. Tagen från Scanias sida för ansökan.

Visar processen för antagning till Trainee-programmet

Steg 1 – Ansökan.
Det första jag gjorde var att skicka in ansökan. Betygen hämtade jag ut från antagning.se och överförde i ett Excel-dokument (i brist på bättre idéer). Min ansökan krånglade då det inte var möjligt att skicka in just Produktion – Södertälje. Så jag fick ringa till Scainia och förklara mitt problem, då hjälpte en kvinna mig och sa att jag kunde skicka in Produktion – Luleå istället så överförde hon i efterhand min ansökan till rätt ställe.

Steg 2 – Tester.
Efter jag skickat in allting så fick jag efter ett tag veta att jag gått vidare till att göra tester. Det är ett personlighetstest och ett logik-test som ska genomföras. Ett tips från detta är att göra testerna utvilad och att vara konsekvent och ärlig i personlighetstestet. Det logiska testet såg ut som alla andra logiska test man genomfört i ansökningsprocesser (eller kan liknas med Mensas tester för er som inte vet). Resultaten fick man direkt efter man gjort testet.

Steg 3 – Första Intervjun.
Efter att jag genomfört testerna ringde en kvinna från Scania mig (Scania-anställdas nummer börjar med 08-553, så ni vet när någon ringer) och sa att jag gått vidare till första intervjun. De sa vilken specifik vecka intervjuerna ägde rum och jag fick välja mellan några olika dagar och tider. Intervjun ägde rum i Södertälje fick jag veta och då jag var tvungen att flyga från Umeå till Stockholm och Södertälje för intervjun valde jag en eftermiddagstid så att jag inte behövde övernatta.

Att ta sig (enklast) till Södertälje:
– Det går SJ-tåg från Arlanda till Södertälje (vissa tider). Då slipper man åka in till centralen först.
– Från Stockholm går det lättast att åka från T-centralen med ett pendeltåg genom SL. Biljetter till detta kan man köpa på plats, genom att fylla på och blippa ett SL-kort innan påstigning eller genom att använda sig av SL:s mobilapp. Pendeltågen går ungefär en gång i kvarten och är ingenting du behöver boka i förväg, att åka från Centralen till Södertälje tar ca 45 mintuer. Tågen går (alltid) från Spår 13/14 på Centralen.

Min första intervju var i en byggnad som heter 260, på Verkstadsvägen 11 i Södertälje. Om man tar pendeltåg så är det en kort promenad dit (kanske 15 minuter) från stationen Södertälje Hamn. Om man tar ett SJ-tåg hamnar man på Södertälje Syd.

Jag kände inte till de två ovanstående alternativen (norrlänning som jag är) så jag tog Arlanda Express till Centralen och sedan ett SJ-tåg till Södertälje Syd. Från Södertälje Syd var jag tvungen att ta en taxi till intervjun då jag var rädd att inte hitta.

Väl inne i byggnaden för intervjun var det kanske 10 andra som samtidigt skulle ha intervju för trainee-programmet, av blandade inriktningar. Det började med att vi samlades i en sal med ungefär 10-15 personer till som hade haft intervjuer tiden innan oss. Då fick vi en presentation (på engelska) av en tidigare trainee. Efter det gick de som redan haft intervju hem och vi som skulle ha intervju blev inkallade en och en av en HR-representant.

Första intervjun varade i kanske 45 mintuer och var på svenska. Detta hade jag funderat lite över då all information som skickats ut under processen varit på engelska. Vi pratade lite om mina tester och om det jag beskrivit i min ansökan generellt.

Steg 4 – Andra (och sista) Intervjun
Det gick kanske en vecka från första intervjun tills Scania ringde mig och sa att jag gått vidare till andra intervjun. Detta skulle vara en “assessment day”. Denna dag var vi bara personer som sökt till produktion i Södertälje, vi var 6 personer där och av dessa 6 personer var det jag och två till som anställdes till trainee-programmet.

I informationen vi fick utskickad stod det att dagen skulle bestå av interjuer och en gruppövning. Dagen började med gruppövningen, sedan åt vi lunch på Scania med HR-personal samt chefer och sist var det dags för intervjuer.

Gruppövningen:
Med gruppövning menades at vi fick ett produktions-case vi skulle lösa i grupp inför chefer och HR-personal och sedan presentera. Då vi bara var svensk-talande på intervjun var även denna dag på svenska. Caset bestod av att vi fick ett produktionsproblem och 4 olika lösningar på problemet, vi skulle då komma fram till vilken lösning som var den bästa. Caset var ett riktigt problem som funnits på Scania och som de hade löst med hjälp av ett av de olika alternativen vi fått. (Min grupp löste inte caset enligt den korrekta lösningen men 2/3 av oss i gruppen fick en trainee-tjänst ändå, så var inte för nervösa inför case!)

Intervjuer:
Eftermiddagen bestod av 3 olika intervjuer. Först hade jag en intervju med en personal-ansvarig, sedan två intervjuer med två olika chefer. Den ena chefen jag hade intervju med jobbar på min anställande avdelning (motormonteringen) men är inte min anställde chef, han är ytterligare ett steg upp i ledet (ungefär min anställde chefs chef).  Alla intervjuer jag var på var på svenska.

I övrigt så var det lite väntetid. Då småpratade jag mest med de andra som sökt eller med personalen från Scania som var där. Dagen avslutades med ett besök på Scanias Hälsocenter där vi fick fylla i en hälsoblankett samt genomföra ett hörsel- och ett drogtest.

Dagen efter intervjun ringde en tjej från Scania HR som jag träffat under gårdagen och sa att de ville erbjuda mig en tjänst. Jag kommer ihåg att jag aldrig varit så glad i mitt liv! Tackade ja direkt, grät av lycka och ringde mina föräldrar.

Det blev ett långt inlägg men jag kände att jag hade mycket att informera om. Jag hoppas att ni nu skickar in ansökan till Scanias Global Champion Trainee Program, för det är absolut ingenting jag ångrat att jag gjorde.

Om ni har frågor besvarar jag gärna dessa. Kommentera eller maila mig på denice.johansson@scania.com. Ni hittar mig även på Linkedin här.

English//

I am a trainee within Production. I applied to Production because of my academic background (MSc in Industrial Engineering and Management, Specialization within Production and Logistics).

There are a total of 26 trainees. For the spread of these, see above.

The application process started with on online application. Click here for information. After the application I was invited to do tests, one personality test and one logical test. These where done from home. After that I was invited to Interview 1. This took place in Södertälje. There were other applicants on the same interview time slot as me (not on the same interview of course) and besides the interview (that took about 45 min) a former trainee held a presentation about the trainee program.

About two weeks after the first interview, I was invited to the final assessment day. The assessment day consisted of a group case and three interviews, one interview with HR and two with potential future managers. The day after the final assessment day, I got a phone call where Scania was offering me a spot on the trainee program.

For questions, feel free to comment or email me at denice.johansson@scania.com. You can also find me on Linkedin.

COMMENTS: 1

Therese Enarson4 January 2017
Bra inlägg Denice! Jag läste flera bloggposter av tidigare traineer inför att jag skulle ansöka, och för mig var det både superinspirerande att läsa om allt spännande som traineeåret innebär, men också givande i mina förberedelser inför ansökan. Det var dock inte på denna detaljnivå, så därför är detta - både vad gäller det praktiska runt omkring och själva innehållet i rekryteringsprocessen - är säkert väldigt tacksamt för de som läser och som funderar på att söka (gör det!).
Reply
Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.