Ansökningsprocess SEP

Ansökningsprocess SEP

As in the case of SIP the following post will be in Swedish since SEP is in Swedish.

Så var det dags – ansökningsprocessen för SEP öppnar om två dagar! Jag tänkte dela med mig av mina tankar och det jag var med om vid processen och precis som i fallet med SIP så kan varje process variera från år till år så därför delar jag med mig av mina tankar och erfarenheter.

Om man ser till oss som går SEP så är vi alla nyfikna och teknikintresserade. Vi kommer från norr till söder (Caroline som bloggar och skrev om ansökningsprocessen här kommer  till och med från Tyskland!) Vissa har jobbat på Scania tidigare, andra har aldrig satt sin fot i närheten av en lastbil eller produktion av lastbilar eller bussar.

Ansökningsprocessen

I vanlig ordning är det personligt brev och olika dokument som behöver skickas in. Jag minns inte om alla får göra det men nästa steg är att få göra tester. Mitt bästa tips här är att låta det ta den tid som behövs! Avsätt hela den rekommenderade tiden och det kommer kännas mycket bättre. Jag minns första gången jag gjorde ett logiskt test och jag blev inte alls nöjd med mitt resultat och det var för att jag just stressade igenom hela testet.

När testerna är gjorda är det bara att hoppas på det bästa.

Intervjuer

Den första intervjun är individuell och jag blev intervjuad av en från HR och den varade bara någon timme. Den gick ganska snabb och jag minns hur jag kom därifrån och undrade vad jag egentligen sagt (som man alltid gör vid en intervju!). Intervju nummer två var en halvdag och drogs igång med att äldre SEPpare berättade lite om programmet och sedan var det en gruppövning som sedan presenterades i individuellt. Jag kommer ihåg att jag var en av de sista som fick presentera och var ganska nervös men det gick bra ändå, de som jag presenterade för hade stor förståelse och om jag inte visste något var inte det hela världen. Efter grupparbetet och presentationen var det dags för individuella intervjuer. Beroende på profil och matchning kan man få olika antal intervjuer, en del får gå på en andra på tre. Själv fick jag gå på två. De liknade varandra men hade ändå lite olika inriktningar. Den intervjun jag inte fick var på växellådemonteringen som produktionstekniker. Idag känner jag personen som fick det jobbet och hon passar verkligen super där! Jag hamnade, som ni kanske har förstått, på slutmonteringen och känner själv att jag inte kunde hamnat på en bättre plats.

Tips för intervjuerna? För mig var grupparbetet en otroligt bra lärdom – att börja samarbeta med folk man endast tagit en fika med är en utmaning men samtidigt väldigt kul. Så se till att ha kul och lär av varandra! Det reflekterar även arbetslivet väldigt bra. Sedan är det kanske bra att veta att de flesta andra är lika nervösa som du, så det är ingen fara att vara det!

Väntan

Sen är det vara att vänta. Själva ansökningsprocessen är ganska långdragen, men fullt normal om man ser till andra ansökningsprocesser. Och det är väl värt väntan!

Jag ska vara med vid vissa tillfällen under rekryteringsdagarna och jag hoppas att vi ses då!

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.