3 timmar norr om polcirkeln

3 timmar norr om polcirkeln

Förra veckan så släppte vi den äntligen, vår nya 730 hk V8 Euro 6 – med 3500 Nm så är det världens just nu starkaste lastbilsmotor som uppfyller Euro 6 emissionskraven. Kolla in lanseringsfilmen på Youtube>>

Samtidigt med 730 släppte vi årets upplaga av vårt V8 magasin LEGEND. Även detta år har jag varit med i den redaktionella gruppen och vi startade arbetet strax efter nyår. I år har vi också kopplat fler av artiklarna till filmer och webinnehåll genom QR koder. Till exempel bilen på omslaget som vi har följt och dokumenterat hur den kommer till liv och levereras till kund med hjälp av stegkameror. 40 timmar råmaterial kondenserat till 2 minuter. Kolla in det här>>

Tillbaka till 730, fyller en motor med så mycket effekt verkligen ett reellt behov? Tja, för många kunder är det viktigt att kunna hålla en hög medelhastighet och därmed hinna slutföra fler köruppdrag inom 9 timmars körtid. Och samtidigt så är det nu många länder som ökar tillåten tågvikt för att reducera utsläppen per transporterat ton. Senast i raden är Finland som liksom Sverige redan hade 60 tons max tågvikt mot 40 ton som är det vanliga i Europa. Från 1 oktober får man nu köra med 76 ton. Helt plötsligt är 730 hk ganska lagom för att få en bra körbarhet.

Av en händelse var jag i veckan uppe i norra Finland eller närmare bestämt i Ivalo. Innan jag åkte dit visste jag inte var det låg och om ni inte har en karta så tänk så här:

Om du är och hälsar på tomten i Rovaniemi som ligger på polcirkeln, så kör du 3-4 timmar norrut då kommer du till Ivalo. Fortsätter du sedan 3 timmar österut hamnar du i Murmansk (varför man nu skulle det). Om en månad försvinner solen i Ivalo för att inte synas igen förrän två månader senare. För en skåning som jag det rätt exotiskt! Det intressanta är att detta också är deras högsäsong med turister som åker dit för att främst titta på norrsken. Nu kom vi en vecka innan de öppnade för säsongen, så det var glest med folk och det var nästan bara Österrikes längdskidlandslag som annars var där. Sommartid sägs det gå renar överallt, men nu får ni hålla tillgodo med en bild på några renar som stod och inväntade att renslädåkningssäsongen skulle börja. Kan det vara Rudolf som står längst fram?

COMMENTS: 0

Comments and trackbacks are moderated. Read our moderation policy for further information.Please check the form fields.